Polen

Polen är beläget i Centraleuropa, vid Östersjöns södra kust, och har sett ett stort uppsving i turismen under senaste åren. Den korta restiden från Skandinavien i kombination med en låg prisnivå på mycket samt en hel del att se och upptäcka gör Polen till ett attraktivt turistland för många. 

Polens huvudstad och tillika största stad är Warszawa som ligger ungefär mitt i landet. Warszawa är också transportknutpunkt i landet men nuförtiden finns ett bra utbud av internationella flygförbindelser även till bl.a. Krakow, Wroclaw och Gdansk.

En ganska stor del av Warszawa förstördes under andra världskriget men mycket har byggts upp igen efteråt. En promenad i gamla stan är ett måste och det är omöjligt att missa Kulturpalatset, den höga byggnad som staden fick som gåva av Sovjetunionen på 50-talet.

Polens andra största stad är Krakow. Denna mysiga stad med sitt berömda slott och ett av Europas största torg har mycket att erbjuda. Som ett mirakel klarade sig nästan hela den gamla stadskärnan från förstörelse under andra världskriget och hela området är idag med i UNESCOs världsarv.

Vid Östersjökusten finner du Gdansk, en stad med en 1000-årig historia med sin vackra gamla stadskärna som främsta besöksmål samtidigt som staden har ett stort utbud av shopping, caféer och restauranger. En kort resa med bil eller buss och du kommer till Sopot som är en sol och bad-destination.

Sopot kallas ofta Polens St Tropez och har sedan länge varit en plats dit de rika och berömda åker på semester. Här finns många spaanläggningar under vintern och härliga stränder längs Östersjökusten att njuta av under sommaren.

Bland övriga besöksmål i Polen finns Wroclaw, en svår stad att uttala (uttalas Vrotswoaw) men desto trevligare att besöka. Wroclaw är en av de äldsta städerna i Polen, vackert belägen på flera öar vid floden Oder. Här finns husfasader i barock och gotisk stil, ett vackert torg och en fin katedral.

En mer okänd destination är Poznan, en stad som verkligen känns polsk och som relativt få turister hittar till. Här finns det gamla torget, museer, och den gotiska katedralen, men också ordentligt med gamla slitna betongbyggnader från öststatstiden. Men kanske är det just det som gör staden speciell.

Vem passar detta resmål för?

Polen är kanske huvudsakligen ett land många besöker för en storstadsweekend där man kan kombinera historia och kultur med shopping, mat och nöjen. Vid Östersjökusten finns dock möjligheter till sol och bad under sommaren och spaupplevelser under vintern.

När är det bäst att åka hit?

Som storstadsweekend eller spaweekend kan Polen besökas under hela året. Klimatet är väldigt likt det i södra Sverige. För sol och bad vid Östersjökusten är det perioden juni-augusti som gäller.

Sök, jämför, spar! solfaktor.se är en av Sveriges ledande sökmaskiner för billiga resor, både med kort tid till avresa och längre fram i tiden. Här får du de bästa erbjudandena från en lång rad charterbolag, flygbolag, hotell och biluthyrningsfirmor.

Erbjudanden - Flyg + Hotell

Gdańsk ★★★ 2n 548:-
Krakow ★★★★ 2n 768:-
Warsaw ★★★ 3n 1 797:-
Sopot ★★★ 2n 2 147:-
Katowice ★★★ 3n 2 375:-
Poznań ★★★ 3n 2 409:-
Wrocław ★★★ 3n 3 223:-

Karta

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Polen
kalender DagDag NattNatt BadBad