Phuket

Phuket är Thailands största semesterö med vidunderliga stränder, ett varierat aktivitetsutbud, bra shopping och ett rikt utbud av restauranger och barer. Utelivet varierar från hektiskt till behagligt, lite beroende på vilken semesterort du väljer att bo i.

Phuket är Thailands största semesterö och är avskilt från fastlandet genom Pak Phra-kanalen. Huvudstaden heter också Phuket (eller Phuket stad) och har omkring 85.000 invånare. Totalt bor det över 300.000 personer på hela ön, som varje år besöks av fler än 5 miljoner turister. Innan Phuket blev ett semesterresmål bestod huvudnäringen av bland annat av tennbrytning och gummiplantager. Byggandet av hotell och semesterområden började under tidigt 80-tal och idag är turismen Phukets största intäktskälla.

Även om Phuket är ett stort turistmål är det fortfarande stora delar av ön som är relativt orörda och djur- och växtlivet i regnskogen är rikt och under de senaste åren har thailändska myndigheter investerat stora summor i att bevara detta, bland annat genom att etablera flera nationalparker. Västkusten av Phuket ligger mot Andamansjön och östkusten mot Phang Nga-bukten, där bland annat de natursköna Phi Phi-öarna är ett populärt utflyktsmål från Phuket.

Phukets stora fördel är, förutom de vidunderliga stränderna, ett varierat aktivitetsutbud, bra shopping och ett rikt utbud av restauranger och barer. De mest populära platserna ligger på västkusten och inkluderar livliga Patong, familjefavoriterna Karon och Kata, charmerande Kamala och strandparadiset Bang Thao. Dessa remål har fina stränder och är väl utbyggda med hotell. Phuket är också en naturligt ankomstplats för de som ska till Khao Lak. Sydsidan av Phuket är inte lika utbyggt och här finns fantastiska stränder med färre turister, t.ex. Nai Harn.

Phukets internationella flygplats är den näst mest trafikerade i Thailand och det är enkelt att flyga dit från flera skandinaviska flygplatser med en mellanlandning. Under vintersäsongen finns det direktflyg med en flygtid på ca 10 timmar.

Vem passar detta resmål för?

Phuket är en av svenskarnas favoritresmål på vintern och passar för alla som söker sol och bad, exotiska upplevelser och bra hotell. Det är dock viktigt att välja rätt semesterort, för när unga festglada gärna bor nära Patong kommer nog barnfamiljerna trivas bättre vid Kata- eller Karon-stranden. För äventyrslystna som vill uppleva det "äkta" Thailand är inte Phuket kanske det mest unika som finns att besöka men det är trots detta en bra inkörsport vidare till de många natursköna öarna som är relativt oberörda av turismen som t.ex. Koh Yao-öarna som nås med båt från Phuket. Thailand är ett prisvärt semesterland men prisnivån på Phuket kan vara något högre än andra platser i landet. Det hänger ihop med att egendom är ganska dyrt och många lyxhotell har valt att etablera sig på ön. Antal backpackers är lägre här jämfört med andra resmål och öar i Thailand.

När är det bäst att resa hit?

Phuket har bäst klimat från december till maj då vädret i stort sätt är vackert men det kan komma en och annan eftermiddagsskur. Temperaturen ligger som regel alltid mellan 28 och 32 grader och solen är stark. Genom att resa utanför högsäsongen kan man uppleva mer ostabilt väder och det är inte ovanligt att det regnar kraftigt på dagtid. September och oktober är månaderna med mest nederbörd men då har också hotellen bäst priser och man kan få bra hotellstandard för pengarna. Observera att under regnsäsongen kan det vara höga vågor, vilket kan påverka båttrafiken ut till öarna. Reser man till Phuket utanför högsäsongen kan det vara värt att välja ett hotell på västkusten, där chanserna för solsken är bäst.

Sök, jämför, spar! solfaktor.se är en av Sveriges ledande sökmaskiner för billiga resor, både med kort tid till avresa och längre fram i tiden. Här får du de bästa erbjudandena från en lång rad charterbolag, flygbolag, hotell och biluthyrningsfirmor.

Karta

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Phuket
kalender DagDag NattNatt BadBad
januari 31°C 23°C
februari 32°C 23°C
mars 33°C 24°C
april 33°C 25°C
maj 31°C 25°C
juni 31°C 25°C
juli 31°C 25°C
augusti 31°C 24°C
september 30°C 24°C
oktober 31°C 24°C
november 31°C 24°C
december 31°C 24°C
Prognos för Phuket