Montenegro

Montenegro är beläget på Balkanhalvön vid Adriatiska havet. I norr gränsar landet till Kroatien och i söder till Albanien. Precis som flera andra länder i regionen har Montenegro fått ett ordentligt uppsving som semesterresmål under sommarhalvåret och här finns flera gamla städer och mysiga badorter att besöka.

Det nuvarande landet Montenegro är ett av Europas yngsta. Det var år 2006 som Montenegro efter en folkomröstning utropade sig självständigt efter att under flera år varit del i unionen Serbien-Montenegro och innan dess del av Jugoslavien. Det område som idag är Montenegro har dock varit bebott sedan bronsåldern och sedan 1000-talet, när slaverna kom hit, har det fungerat som ett någorlunda sammanhängande område i olika former. Här finns en mycket rik historia som lämnat många spår.

Huvudstaden heter Podgorica och är tillika landets största stad och ligger i inlandet. Staden är förhållande liten med drygt 150.000 invånare men en bra utgångspunkt för att upptäcka landet. Det är enkelt att ta sig med bil eller buss ner till kusten, eller upp till bergen i norr där det finns skidanläggningar för de som önskar skidåkning under vinterhalvåret.

För många är Montenegro idag kanske mest en sommardestination och då är det till kusten man åker. De mest kända semesterorterna är Budva, Tivat, Kotor och Herceg Novi.

Budva är en mysig småstad vid Adriatiska havet med många fina stränder och anor som sträcker sig 2500 år tillbaka i tiden. Herceg Novi är en vacker kuststad alldeles vid inloppet till Kotorbukten. Och Kotor, som till skillnad från övriga städer dock inte ligger vid kusten, är en välbevarad medeltidsstad som finns med på Unescos världsarvslista.

De flesta av städerna erbjuder en gammal vacker stadskärna med hus och smala gränder som byggdes på medeltiden.

För den som vill lyxa till det ordentligt kan man boka en natt på det femstjärniga hotellet på Sveti Stefan, en liten ö med en smal bro som förbinder ön med fastlandet, ca 6 km från Budva. Sveti Stefan blev världsberömd år 2006 då James Bond-filmen Casino Royale till stor del spelades in här.

Vem passar detta resmål för?

Till Montenegro åker de flesta för sol, bad och avkoppling vid kusten under sommarhalvåret. Här finns fina stränder men också många möjligheter till utflykter för att upptäcka landets rika historia. Landet är mindre turistiskt än närliggande Kroatien men det innebär samtidigt att turismindustrin inte är lika utvecklad. Podgorica kan besökas som weekendresmål och i norr finns under vinterhalvåret skidanläggningar.

När är det bäst att åka hit?

För sol och bad vid kusten är det framförallt perioden maj-september som gäller men självklart kan landet besökas under hela året. Vintrarna är relativt milda och våren kommer tidigare än till Sverige men för badväder får man vänta framåt maj. Temperatur och klimat skiljer sig också en hel del mellan olika delar av landet.

Sök, jämför, spar! solfaktor.se är en av Sveriges ledande sökmaskiner för billiga resor, både med kort tid till avresa och längre fram i tiden. Här får du de bästa erbjudandena från en lång rad charterbolag, flygbolag, hotell och biluthyrningsfirmor.

Erbjudanden - Flyg + Hotell

Cetinje ★★★ 7n 3 303:-
Podgorica ★★★ 7n 3 821:-
Becici ★★★★ 7n 4 042:-
Petrovac na Moru ★★★★ 7n 4 555:-
Budva ★★★★ 7n 4 710:-
Kotor ★★★★ 7n 5 238:-
Tivat ★★★★★ 7n 5 298:-

Karta

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Montenegro
kalender DagDag NattNatt BadBad