Marrakech

Marrakech är en exotisk stad med mycket historia. Här hittar du livliga marknader, labyrint-gator och torg med ormtjusare och dansare. Staden ligger vid foten av Atlasbergen och bjuder på många upplevelser för turister som besöker staden, som är Marockos mest populära turistmål.

Namnet Marrakech betyder Guds land. Staden ligger vid foten av Atlasbergen, drygt två timmar nordöst om badorten Agadir. Marrakech ligger i Marockos inland, utan strandlinje, och är mycket autentisk till marockansk kultur och mindre präglad av turismen. Marrakech är både mystisk och exotisk och är som en äventyrsstad hämtad från boken Tusen och en natt. Marrakech delas huvudsakligen in i två områden – en ny del och en gammal del. Den nya delen av staden kallas Ville Nouvelle. Detta är en modern stadsdel med breda och rena gator, fashionabla restauranger och nya köpcentrum. Det andra huvudområdet är gamla stadsdelen Medina, med labyrinter av basarer och gator där det känns som man reser flera hundra år tillbaka i tiden. Hjärtat i Medina är ett torg som heter Djemaa El-Fna. På kvällen förändras hela platsen till en stor restaurang med underhållning i form av akrobatisk show, musik och dans. Shopping i en av stadens många basarer kan rekommenderas. Här säljs kryddor, skor, kashmir, krukor, lampor, massor och mycket annat spännande.

Marrakech är ett populärt resmål, speciellt för konstnärer, fotografer och arkitektur-intresserade. Koutoubia Mosque är ett landmärke och stadens största moské. På kvällen blir moskén upplyst och blir då väl synlig. Moskén ligger 200 meter från torget Djemaa El-Kna. Du kan också besöka Jardin Majorelle, en vacker botanisk trädgård med olika plantor, kaktusar och fontäner.

Marrakech är en stor stad och den kan vara ganska oöversiktlig, speciellt den gamla delen där det är lätt att gå vilse bland gatorna. Busslinjerna kan vara svåra att förstå så taxi är det bästa sättet att ta sig fram. Under de senaste åren har också cykeluthyrning blivit populärt och många guider erbjuder cykelsightseeing som är ett miljövänligt sätt att ta sig runt på, samtidigt som det är enklare att komma fram än med bil.

För att få det mesta möjliga av vistelsen i Marrakech bör man bo i en Riad, som är ett traditionellt marockanskt hus där hela familjen bor, med en inre öppen gårdsplats. Många av dessa är idag omgjorda till hotell. Om du vill uppleva det mer modernt kan du bo på en modern resort, dessa ligger ofta lite utanför stadskärnan och här finns både stora pooler, trädgårdar och livliga nattklubbar.

Flygplatsen i Marrakech heter Menara International Airport och ligger ca 6 kilometer från centrum. Det finns direkt flygförbindelse från Skandinavien och flygtiden är runt 5 timmar. De flesta som besöker Marrakech på semester väljer att ha mellan fyra och sju nätter i staden. Det är tillräckligt för att se och uppleva det allra mesta i och utanför staden. Önskar man en längre semester kan det vara fint att kombinera Marrakech med semesterorten Agadir, som ligger vid Atlantkusten.

Vem passar detta resmål för?

Marrakech är kanske det mest exotiska man kan uppleva på 5 timmar med flyg från Skandinavien och staden passar för alla som söker ett spännande storstadsresmål utanför Europa utan att behöva resa väldigt långt. Matintresserade kommer trivas bra här då det ligger en rad bra marockanska restauranger i staden och shoppingutbudet av både lokalt hantverk och internationella märken är också bra. Reser man med barn är det att rekommendera att välja ett hotell utanför stadskärnan så att man kan dra sig tillbaka och slappna av vid poolen. Hotellen i centrum är inte alltid barnvänliga och gatorna kan vara vältrafikerade och störande.

När är det bäst att resa hit?

Marrakech kan besökas hela året men ökenklimatet gör att sommaren är mycket varm. På vintern kan temperaturen falla ner mot fryspunkten på nätterna medan det på dagen som regel är runt 20 grader. Vår och höst är perfekta tidpunkter för ett besök och speciellt under påsken är det många som reser till Marrakech. Eftersom påsken inte firas i Marocko har museer, butiker och nöjen öppet som vanligt.

Sök, jämför, spar! solfaktor.se är en av Sveriges ledande sökmaskiner för billiga resor, både med kort tid till avresa och längre fram i tiden. Här får du de bästa erbjudandena från en lång rad charterbolag, flygbolag, hotell och biluthyrningsfirmor.

Erbjudanden - Flyg + Hotell

Moroccan House Hotel Marrakech ★★★ 7n 5 261:-
Hôtel Marrakech le Tichka ★★★★ 7n 5 365:-
Oudaya ★★ 7n 5 830:-
Chems ★★★★ 7n 6 115:-
Meriem ★★★ 7n 6 209:-
Riad Zineb ★★★ 7n 6 360:-
Diwane & Spa ★★★★ 7n 6 371:-

Karta

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Marrakech
kalender DagDag NattNatt BadBad
januari 17°C 6°C
februari 20°C 7°C
mars 22°C 9°C
april 24°C 11°C
maj 29°C 14°C
juni 32°C 17°C
juli 37°C 20°C
augusti 37°C 20°C
september 33°C 18°C
oktober 27°C 14°C
november 22°C 11°C
december 18°C 6°C
Prognos för Marrakech