Malta

Malta är en nation och ögrupp belägen i den södra delen av Medelhavet. Landet räknas generellt som Europas sydligaste land vilket också innebär att landet har ett fördelaktigt klimat med varma temperaturer under en ganska stor del av året. Malta är inte stort men här finns mycket att se och göra på liten yta, såväl strandliv som en lång och rik historia att utforska. 

Det finns spår som visar att det bott folk på Malta sedan 5200 f.kr. Under åren har en rad olika folkgrupper koloniserat Malta, allt från östgoter, fenicier och araber till spanjorer och fransmän i mer modern tid. År 1814 blev Malta en brittisk kronkoloni och man förblev del av det brittiska imperiet fram till år 1964 då landet förklarade sig självständigt. Britterna hade dock militärbaser kvar på Malta fram till slutet på 70-talet. Idag är Malta även med i Europeiska Unionen och är EUs minsta medlemsstat.

Maltas långa historia har lämnat många spår i landet. Efter 150 år med brittiskt styre är engelska officiellt språk på Malta och som besökare är kommunikationen med lokalbefolkningen sällan ett problem. Men man talar även maltesiska, ett språk som ursprungligen härstammar från arabiskan men som skrivs med latinska bokstäver. Medan några av ortsnamnen på Malta har tydliga brittisk-influerade namn, som St Paul’s och St Julian’s, hittar man här även exempelvis Marsaxlokk, Birżebbuġa och Ċirkewwa.

Landet Malta består av tre öar. Huvudön är ungefär lika stor som Orust i Sverige men utöver denna finns även grannöarna Gozo och Comino som kan besökas som utflykt med båt. Det bor idag lite drygt 500.000 invånare på Malta.

Huvudstaden heter Valetta och kallas ofta «The Fortress City». Staden är en av de mest koncentrerade historiska områdena i världen och här finns gott om historiska byggnader, kyrkor och monument. I den gamla stadskärnan finns smala gränder och ett bra utbud av shopping, restauranger och kaféer.

Trots sin begränsade yta är det ingen brist på saker att se och göra. Här finns möjlighet till en aktiv semester med utflykter, vattensporter och dykning och man kan gärna hyra en cykel för att se sig omkring. Men här finns också bra shopping och intensivt nöjesliv.

Många åker hit för att få lite sol och värme. Med sitt läge långt söderut i Europa är även vintrarna relativt varma och här kan man en bra dag få temperaturer uppåt 16-17 grader även i december och januari. Kanske inte badväder men en bra bit varmare än den svenska vintern. De populäraste badorterna är Buġibba, St. Julian’s, Sliema och Qawra. Generellt ligger de flesta badorterna på den norra delen av huvudön.

Vem passar detta resmål för?

De flesta åker till Malta för sol, bad och värme men man ska definitivt inte glömma landets historiska och kulturella rikedomar. Det kanske bästa med Malta i övrigt är geografin och den begränsade ytan som innebär att man inte behöver spendera så mycket tid för transporter.

När är det bäst att åka hit?

Malta kan besökas under hela året. Det är visserligen inte badväder under de kallaste vintermånaderna men fortfarande något helt annat än det skandinaviska vintervädret. Med lite tur når temperaturen uppåt 16-17 grader när solen ligger på. Badsäsongen sträcker sig från runt april till oktober.

Sök, jämför, spar! solfaktor.se är en av Sveriges ledande sökmaskiner för billiga resor, både med kort tid till avresa och längre fram i tiden. Här får du de bästa erbjudandena från en lång rad charterbolag, flygbolag, hotell och biluthyrningsfirmor.

Karta

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Malta
kalender DagDag NattNatt BadBad
januari 15°C 10°C 15°C
februari 15°C 10°C 14°C
mars 17°C 10°C 15°C
april 19°C 12°C 15°C
maj 23°C 15°C 18°C
juni 28°C 19°C 21°C
juli 30°C 21°C 24°C
augusti 31°C 22°C 25°C
september 28°C 21°C 24°C
oktober 24°C 18°C 22°C
november 20°C 14°C 20°C
december 17°C 11°C 17°C