Lissabon

Lissabon, Portugals huvudstad, ligger vid Atlantkunsten och har under senaste åren fått ett rejält uppsving. Här finns mysiga gränder, utomhuscafeer, trendig shopping och prisvärda restauranger samtidigt som det är en stad som ännu inte nåtts av massturismen på samma sätt som många andra europeiska storstäder.

Trots sitt läge vid Europas sydvästra utkant flyger man hit på lite drygt fyra timmar och det finns direktflyg från flera flygplatser i Skandinavien. Lissabon har dessutom en av Europas mest centralt belägna flygplatser, bara 7 km från centrum. Med taxi tar det bara några minuter från flygplatsen till Baixa och Chiado men det finns numera även tunnelbana till flygplatsen som gör det enkelt att nå önskad stadsdel efter ankomst.

Staden är relativt kompakt och det mesta av intresse ligger i ett begränsat område som man kan upptäcka till fots. Det finns dock gott om backar, kullar och höjder men för de som inte orkar gå finns förutom bussar och tunnelbana även ett litet nätverk med charmiga gamla spårvagnar, värt att testa inte minst för upplevelsens skull.

Lissabons huvudsakliga centrum ligger i stadsdelen Baixa och området kring torget Praça do Comércio, ett stenkast från Tagusfloden. I området finns många mysiga och charmiga gränder att upptäcka. På höjden norr om Baixa finner du Chiado med barer och restauranger och söder om Baixa stadsdelen Alfama, Lissabons äldsta som är väl värd ett besök. Här hittar du gammal vacker arkitektur men även flera mysiga utomhuskaféer.

Under de varmare månaderna på året kan det också vara trevligt att göra en dagsutflykt till någon av Lissabons badorter Cascais och Estoril. Här finns förutom strandliv även flera kända casinon.

Att gå ut och äta i Lissabon kan vara mycket prisvärt och i synnerhet om du går till någon av stadens topprestauranger. Är du intresserad av portugisisk kultur kan du också boka in en Fadokväll med traditionell sång och musik. Fado, som betyder öde, är en slags klagosång och är en viktig del av den portugisiska folksjälen.

Vem passar detta resmål för?

Lissabon är ett utmärkt resmål för dig som söker något annorlunda, för dig som söker ett resmål där det finns mycket att se och upptäcka men som inte hunnit bli fullt så turistiskt som exempelvis London, Paris eller Amsterdam. Staden erbjuder framförallt kultur, musik och arkitektur men även bra matupplevelser.

När är det bäst att åka hit?

Med sitt läge i sydvästra Europa, med Kanarieöarna och Madeira som nästa stopp om man fortsätter vidare ut över Atlanten, är det relativt varmt under hela året med en medeltemperatur på minimum 14 grader. Lissabon kan man med fördel besöka under våren och hösten då man här finner svenskt sommarväder från mars till november med en temperatur uppåt 20 grader.

Sök, jämför, spar! solfaktor.se är en av Sveriges ledande sökmaskiner för billiga resor, både med kort tid till avresa och längre fram i tiden. Här får du de bästa erbjudandena från en lång rad charterbolag, flygbolag, hotell och biluthyrningsfirmor.

Erbjudanden - Flyg + Hotell

Hotel Principe Lisboa ★★★ 3n 2 403:-
Browns Boutique ★★★ 3n 2 502:-
Nacional Hotel ★★★ 3n 2 534:-
Hotel Travel Park ★★★ 3n 2 542:-
The 7 Hotel ★★★ 3n 2 549:-
Browns Downtown ★★★ 3n 2 594:-
HF Fenix Lisboa ★★★ 3n 2 644:-

Karta

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Lissabon
kalender DagDag NattNatt BadBad
januari 14°C 8°C 16°C
februari 16°C 9°C 16°C
mars 18°C 10°C 16°C
april 19°C 11°C 17°C
maj 21°C 13°C 18°C
juni 25°C 16°C 19°C
juli 28°C 18°C 20°C
augusti 28°C 18°C 20°C
september 26°C 17°C 20°C
oktober 22°C 15°C 20°C
november 18°C 12°C 19°C
december 15°C 10°C 17°C
Prognos för Lissabon