Kroatien

Kroatien är beläget i den sydöstra delen av Europa på Balkanhalvön. Landet är idag kanske mest känt som en sommardestination som varje år lockar miljontals besökare till semesterdestinationer som Split, Dubrovnik, Hvar, Makarska och Zadar. 

Det nuvarande landet Republiken Kroatien grundandes år 1991 sedan man förklarat sig självständigt från det tidigare Jugoslavien, men det har bott folk i området sedan forntiden. Jugoslavien var ett populärt semesterresmål under 80-talet men turismen fick ett abrupt avbrott när konflikterna på Balkan bröt ut på 90-talet. Nu är lugnet sedan länge tillbaka och Kroatien är idag populärare än någonsin.

Kroatien består av 21 län varav de flesta ligger i det stora inlandet där man även finner huvudstaden Zagreb. De flesta besökare väljer dock att åka till någon av de sju länen vid kusten.

Längst norrut, vid gränsen till Slovenien och inte långt från Italien, finns regionen Istrien med Pula som huvudort. På halvön finns flera badorter som Porec och Rovinj och i det närliggande området finner man även Rijeka och mysiga ön Krk.

Fortsätt en bit söderut och du kommer till Dalmatien. I den norra delen av Dalmatien ligger Zadar och längre söderut staden Split som för många är en startpunkt för att upptäcka Kroatiens långa kust och skärgård. Dock ska man inte glömma att Split i sig är väl värt ett besök.

I Dalmatien är utbudet av badorter mycket stort. På Makarska rivieran söder om Split ligger badorterna på rad och utanför kusten finns de populära öarna Brac, Hvar och Korcula. Norr om Split finns t.ex. mysiga Trogir.

Allra längst söderut i Kroatien, i vad som faktiskt är en enklav, ligger Dubrovnik, känd för sin gamla stadskärna men också som en populär badort. Även här finns en fin skärgård att besöka och man kan dessutom åka båt längs hela kusten.

Kroatien kan besökas både som en traditionell charterresa men också på egen hand om du vill öluffa eller besöka flera regioner eller badorter. Du kan hitta flygbiljetten i vårt flygsök, hotell på de olika platserna i vårt hotellsök och hos oss kan du även ordna hyrbil.

Vem passar detta resmål för?

Kroatien är för de flesta ett sol och bad-resmål och med 1800km kust och ett oräkneligt antal badorter finns det garanterat ett passande resmål för varje smak och tycke. Det är också ett perfekt resmål för dig som önskar lite öluff eller för dig som vill hyra en bil för att se sig om. Det finns också gott om utflyktsmöjligheter och man ska inte heller glömma landets rika historia som finns att utforska.

När är det bäst att åka hit?

För sol och bad är det framförallt perioden maj-september som gäller och det är även under denna period det huvudsakligen går charterresor med direktflyg från Skandinavien till Split, Dubrovnik, Zadar, Pula och Rijeka. Kroatien kan dock besökas under hela året, vintrarna är milda och man ska inte heller glömma huvudstaden Zagreb som kan besökas som en weekenddestination.

Sök, jämför, spar! solfaktor.se är en av Sveriges ledande sökmaskiner för billiga resor, både med kort tid till avresa och längre fram i tiden. Här får du de bästa erbjudandena från en lång rad charterbolag, flygbolag, hotell och biluthyrningsfirmor.

Karta

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Kroatien
kalender DagDag NattNatt BadBad