Krakow

Krakow ligger i södra Polen och är landets andra största stad efter huvudstaden Warszawa. Krakow har under senaste åren fått ett rejält uppsving som turistdestination och har blivit ett mycket populärt weekendresmål. Här finns mycket att upptäcka i den gamla stan, numera del av UNESCOs världsarv, och du får mycket för pengarna.

Krakow har en lång historia och arkeologer har hittat fynd som visar att det bott folk på platsen sedan stenåldern. Det vi idag kallar Krakow grundades på 900-talet men det var först på 1400 och 1500-talen som staden fick sin storhetstid och många av dagens mest berömda byggnader uppfördes. Staden fick på nytt stor berömmelse år 1978 när Karol Wojtyła valdes till påve Johannes Paulus II. Han blev inte bara den första icke-italienska påven på över 450 år utan satte också Krakow på kartan då det var i just Krakow han var ärkebiskop. Idag är Påve Johannes Paulus II en stor stolhet för lokalborna och exempelvis flygplatsen är uppkallad efter honom.

Ett besök i Krakow börjar med fördel i gamla stan och det magnifika Marknadstorget, ett av Europas största torg. Som ett mirakel klarade sig större delen av den gamla stadskärnan från förstörelse under andra världskriget så nästan allt du ser idag är i originalskick. Runt Marknadstorget finns flera vackra kyrkor som exempelvis Sankt Adalbert-kyrkan och här finner du vid slutet på året en av Europas vackraste julmarknader.

Krakows andra mest kända besöksmål är det vackra Wawel-slottet som ligger på en höjd ovanför staden och Wisła-floden. Slottet har under många sekel varit en symbol för Krakow och det var här stadens första bosättningar uppfördes.

Men Krakow har betydligt mer att erbjuda än bara gammal arkitektur. Här finns många utmärkta restauranger, mysiga kafeer och bra shopping. Det är också en prisvärd stad där du får mycket för pengarna.

Vem passar detta resmål för?

Med sin långa och rika historia är Krakow förstås ett intressant resmål för dig som är intresserad av historia, arkitektur och kultur men det är också ett resmål för dig som söker en lugn och mysig weekendresa. Staden är kompakt, det är enkelt att upptäcka staden till fots och det finns mycket att se och göra.

När är det bäst att åka hit?

Krakow kan utan problem besökas under hela året men vädret skiljer sig en hel del. Klimatet är inte helt olikt det i södra Sverige vilket innebär kalla och snöiga vintrar. Många tycker dock att staden är både mysig och stämningsfull att besöka under vinterhalvåret. Maj-september är de varmaste och mest solsäkra månaderna.

Sök, jämför, spar! solfaktor.se är en av Sveriges ledande sökmaskiner för billiga resor, både med kort tid till avresa och längre fram i tiden. Här får du de bästa erbjudandena från en lång rad charterbolag, flygbolag, hotell och biluthyrningsfirmor.

Erbjudanden - Flyg + Hotell

Boutique Aparthotel and Apartments ★★★★ 2n 768:-
Yarden Aparthotel ★★★ 2n 834:-
Apartments Oberza Sasiadow Krakow ★★★ 2n 872:-
Imagine Apartments ★★★★ 2n 887:-
Hotel Ascot ★★★★ 2n 914:-
Avena by Artery Hotels ★★★★ 2n 915:-
Hotel Pod Wawelem ★★★ 3n 920:-

Karta

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Krakow
kalender DagDag NattNatt BadBad
januari 0°C -7°C
februari 2°C -5°C
mars 7°C -1°C
april 14°C 3°C
maj 19°C 8°C
juni 22°C 11°C
juli 23°C 12°C
augusti 23°C 12°C
september 19°C 9°C
oktober 14°C 4°C
november 7°C 0°C
december 2°C -4°C
Prognos för Krakow