Gdansk

Gdansk grundandes år 1225 och var både en av de viktigaste och rikaste städerna i Hansaförbundet. Detta är en pulserande kuststad med en fin hamn, vackra sandstränder i närheten och en charmerande gammal stadskärna.

Den officiella valutan i Polen är polska zlotyn. Prisnivån i Gdansk är relativt låg och som turist får du mycket för pengarna när det gäller shopping, hotellövernattning, restaurangbesök, upplevelser och aktiviteter. Denna stad är ett bra val för en trevlig weekendtur och är bara en kort flygtur bort.

Även om Gdansk blev ordentligt bombat under andra världskriget är det många historiska byggnader som har byggts upp igen till sitt originalutseende. Staden har flera köpcenter och många mysiga butiker som säljer hantverk och delikatesser. Besök gärna Long Market som en gång i tiden var den viktigaste marknadsplatsen, men nu säljs främst turistvänliga och lokala varor här. I gamla stan var rådhuset den enda byggnaden som överlevde andra världskriget men många andra byggnader i gamla stan har restaurerats sedan dess.

Den charmerande badorten Sopot ligger bara en halvtimme från Gdansk och det är allt fler som hittar till denna mysiga badort.

Eftersom det är en hamnstad är det många restauranger som har fisk och skaldjur på menyn. Det finns annars en internationell mix av restauranger, allt från italienskt till sushi, samt restauranger som serverar lokal mat.

Gdansk Lech Walesa Airport ligger ca 14 km utanför Gdansk och har direktflyg till flera flygplatser i Skandinavien.

Vem passar detta resmål för?

Gdansk passar bra för ett weekendbesök, oavsett om man reser med sin partner, familjen eller vänner. Det finns mycket att uppleva av historia, museer, kultur, arkitektur, shopping och nöjen.

När är det bäst att resa hit?

Klimatet är ganska likt det man finner i södra Sverige och det är många som reser till Gdansk på sommaren från juni till augusti. Det är också mycket populärt att resa hit på hösten och under tidiga våren.

Sök, jämför, spar! solfaktor.se är en av Sveriges ledande sökmaskiner för billiga resor, både med kort tid till avresa och längre fram i tiden. Här får du de bästa erbjudandena från en lång rad charterbolag, flygbolag, hotell och biluthyrningsfirmor.

Erbjudanden - Flyg + Hotell

Amber Hotel ★★★ 2n 526:-
Smart Hotel Garnizon ★★ 2n 556:-
Novotel Gdansk Centrum ★★★ 2n 585:-
Mercure Gdansk Stare Miasto (ex Mercure Hevelius) ★★★★ 2n 608:-
Hampton by Hilton Gdansk Oliwa ★★★ 2n 622:-
Q Hotel Grand Cru Gdansk ★★★★ 2n 678:-
Focus Premium Gdansk ★★★★ 2n 709:-

Karta

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Gdańsk
kalender DagDag NattNatt BadBad
januari 1°C -3°C 4°C
februari 1°C -3°C 4°C
mars 5°C -1°C 3°C
april 9°C 2°C 6°C
maj 15°C 6°C 11°C
juni 19°C 11°C 16°C
juli 21°C 13°C 20°C
augusti 21°C 13°C 20°C
september 17°C 11°C 18°C
oktober 12°C 7°C 14°C
november 7°C 3°C 11°C
december 3°C 0°C 7°C
Prognos för Gdańsk