Paris

Paris är inte bara Frankrikes huvudstad utan även huvudstad för så mycket annat. Oavsett om du gillar kultur eller historia, musik eller museer, mode eller shopping har Paris rejält mycket att erbjuda. Lägg till barer, kaféer och restauranger i världsklass och du fyller enkelt upp några dagar i staden. 

Paris har en lång historia och man räknar med att det bott folk på platsen i över 4000 år. Idag bor det drygt två miljoner invånare i Paris men lägger man till förorter och förstäder, det som brukar kallas Ile de France, Frankrikes ö, kommer man upp i nästan tolv miljoner invånare. Centrala Paris är uppdelat i 20 arrondissement, stadsdelar, numrerade från 1 till 20. Första arrondissementet ligger vid Louvren och operan och därefter ligger stadsdelarna på rad i formen av en snäcka. Att ha koll på i vilket arrondissement en plats ligger kan vara väldigt användbart när man ska orientera sig. Det ser man inte minst på postnumret, Arrondissement 1 har postnummer 75001.

Många av Paris sevärdheter behöver ingen närmare presentation. Eiffeltornet, Triumfbågen, Champs-Elysées, Montmartre, Notre Dame och Louvren, för att nämna några. Men Paris erbjuder betydligt mer och i synnerhet om man gör sitt andra eller tredje besök och vill komma bort från turistområdena. Kolla gärna upp de senaste utställningarna och museerna och glöm inte alla utflyktsmöjligheter. Välkända regioner som Bretagne och Champagne kan enkelt nås med tåg eller med organiserad bussutflykt. Och vill du ha bra mat och god atmosfär till ett vettigt pris, åk ut till något bostadsområde och testa en kvarterskrog. Många erbjuder «formules à prix fixe», dagens meny till fast pris, med antingen två eller tre rätter till vettiga priser.

Att ta sig runt gör man enklast med tunnelbanan, metron. Tunnelbanenätet täcker i stort hela centrala Paris och det är enkelt att navigera. Det finns även ett stort pendeltågsnät, RER, samt ett bussystem.

Till Paris kan du boka en paketresa men du kan också enkelt sätta ihop resan själv med flyg och hotell.

Vem passar detta resmål för?

Med tanke på sin storlek och sitt stora utbud av sevärdheter, aktiviteter och nöjen erbjuder Paris något för alla. Det kan dock vara bra att komma ihåg att de välkända attraktionerna ligger utspridda och att det därför kan vara vettigt att välja hotell beroende på vad man huvudsakligen vill göra för att reducera antal tunnelbaneresor, i synnerhet om man reser med barn.

När är det bäst att åka hit?

Många tycker att Paris är både charmigt och romantiskt på våren när träden börjar slå ut men staden kan givetvis besökas under hela året. Vintrarna är kyliga men bjuder sällan på någon snö att tala om medan det kan bli ordentligt varmt under högsommaren. Våren kommer tidigare till Paris än till Sverige och hösten varar längre, vilket gör dessa årstider till de kanske trevligaste för ett besök.

Sök, jämför, spar! solfaktor.se är en av Sveriges ledande sökmaskiner för billiga resor, både med kort tid till avresa och längre fram i tiden. Här får du de bästa erbjudandena från en lång rad charterbolag, flygbolag, hotell och biluthyrningsfirmor.

Erbjudanden - Flyg + Hotell

Appart'hôtel Odalys Paris Montmartre ★★★★ 2n 1 624:-
Hotel Albert Premier ★★★ 2n 1 770:-
29 le Pic ★★★ 2n 1 772:-
Hotel Berne Opera ★★★ 2n 1 785:-
Lorette Astotel ★★★ 2n 1 902:-
Citadines Montmartre Paris ★★★ 2n 1 911:-
Hôtel Joke - Astotel ★★★ 2n 1 926:-

Karta

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Paris
kalender DagDag NattNatt BadBad
januari 7°C 2°C
februari 8°C 3°C
mars 12°C 5°C
april 15°C 7°C
maj 19°C 10°C
juni 22°C 13°C
juli 24°C 16°C
augusti 25°C 15°C
september 21°C 12°C
oktober 16°C 9°C
november 10°C 5°C
december 8°C 4°C
Prognos för Paris