Frankrike

Frankrike är ett av världens största turistländer och varje år åker miljontals semesterfirare från hela världen till Frankrike för att besöka Eiffeltornet i Paris, sola och bada på Franska rivieran, åka skidor i Alperna, besöka vackra slott i Loiredalen, gå på vinprovning i Provence, eller upptäcka pittoreska fiskebyar i Bretagne. För att bara nämna några besöksmål. Det är inte svårt att förstå varför Frankrike blivit så populärt och lockar så många.

Huvudstaden Paris ligger i regionen Ile de France, vilket direktöversatt betyder Frankrikes ö, och det är sant att mycket av Frankrike och dess struktur är centraliserat till Paris. Exempelvis utgår de flesta stora järnvägslinjerna från Paris. Förutom det stora utbudet av välkända besöksmål är Paris en bra utgångspunkt för att utforska resten av Frankrike.

Frankrike är idag indelat i 101 olika departement som ungefär kan jämföras med län i Sverige. Varje department har en tvåsiffrig kod som dessutom inleder alla postnummer i departementet, vilket är ganska praktiskt när man ska orientera sig.

Utöver departementen är Frankrike uppdelat i 18 regioner, de flesta med namn som du säkert känner igen. Bland dessa finns Bretagne, Bourgogne, Normandie, Pays de la Loire (Loiredalen), Côtes d’Azur (Franska rivieran) och Korsika.

Trots sitt stora utbud av besöksmål och trots att Frankrike varje år attraherar ett mycket stort antal skandinaver går det relativt få charterresor eller organiserade resor hit. Under sommarhalvåret finns charterresor till några av badorterna på Franska rivieran och det går även att hitta paketresor till några av de större städerna, men i övrigt innebär ett Frankrikebesök nästan alltid att man får sätta ihop resan själv.

Om du inte hittar en charterresa eller en paketresa som passar kan du på Sistaminuten.se få hjälp med en stor del av reseplaneringen. Du hittar flygbiljetter i flygsöket, hotell i hotellsöket och hyrbil i hyrbilssöket.

Vem passar detta resmål för?

Som ett av världens största turistländer finns det något för alla i Frankrike men landet är kanske framförallt känt för sin kultur och historia, sin matkultur, sin vintillverkning, samt sin mycket varierande natur. Det är stor skillnad i landskap beroende på vart i Frankrike man åker.

När är det bäst att åka hit?

Frankrike kan besökas under hela året men temperaturen skiljer sig stort beroende på tid på året och kan även skilja lite mellan norra och södra Frankrike. Juli och augusti är det största besöksmånaderna. Söker man sol och bad sträcker sig säsongen på Franska rivieran från maj till september.

Sök, jämför, spar! solfaktor.se är en av Sveriges ledande sökmaskiner för billiga resor, både med kort tid till avresa och längre fram i tiden. Här får du de bästa erbjudandena från en lång rad charterbolag, flygbolag, hotell och biluthyrningsfirmor.

Erbjudanden - Flyg + Hotell

Montparnasse ★★★ 3n 1 986:-
Paris ★★★ 3n 1 990:-
Nice ★★ 3n 2 187:-
Avignon ★★★★ 3n 2 312:-
Cannes ★★★ 3n 2 404:-
Saint-Tropez ★★★ 3n 2 501:-
Antibes ★★★ 3n 2 550:-

Karta

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Frankrike
kalender DagDag NattNatt BadBad