Egypten

Egypten har blivit en stor semesterfavorit, speciellt på vintern då man kan vara ganska säker på att få sol, värme och massor med upplevelser när det är som kallast hemma i Skandinavien. De stora semesterorterna Hurghada och Sharm El Sheikh bjuder på klassisk badsemester och bra möjligheter för snorkling. Men du kan också åka på kryssning på Nilen, besöka Luxor, och naturligtvis huvudstaden Kairo med pyramiderna och Sfinxen.

Lite drygt fem timmar bort med flyg ligger Egypten. Här kan du uppleva landets 6000-åriga historia, se fantastiska monument och forntidslämningar och kombinera detta med optimala förhållanden för att kunna njuta av sol, bad och avkoppling. Solen skiner mer eller mindre året runt och du får generellt mycket för pengarna och utbudet av hotell och aktiviteter är enormt.

Det är de två semesterorterna Hurghada och Sharm el Sheikh som tar emot huvudparten av landets besökare. Hurghada ligger på det egyptiska «fastlandet» medan Sharm el Sheikh ligger på den sydliga spetsen av Sinaihalvön. Båda orterna har vuxit till små storstäder med många nya semesterområden i alla riktningar från städerna, dock ganska givet längs vattnet. Vid Hurghada ligger t.ex. El Gouna, Soma Bay och Marsa Alam. Om man jämför de två städerna är Sharm El Sheikh något mer elegant och priserna generellt något högre. Gemensamt för de båda är den utmärkta snorklingen, det fantastiska utbudet av aktiviteter, både i vattnet och på land, och det utmärkta klimatet.

Men Egypten har mer att bjuda på: du kan åka på Nilen-kryssning som oftast startar i den historiska staden Luxor och som tar dig ner hela vägen till Aswan i Nubien, därefter går turen tillbaka igen norrut mot Luxor. Under resan kan du besöka massor med tempel och monument men kryssningen ger också en inblick i vardagslivet för många egypter längs Nilen.

Om du vill se pyramiderna och Sfinxen vid Giza ska du sätta kurs mot Egyptens kaotiska huvudstad Kairo där det bor runt 20 miljoner människor. Staden i sig är en stor upplevelse.

Vem passar detta resmål för?

Det är ganska stor skillnad mellan att ligga i en solstol vid poolen på ett läckert hotell och att vandra genom Karnaktemplets nästan oändlig antal kolonnrader med 35 grader i skuggan, men i det stora hela har Egypten något för alla. Barnfamiljerna kan få hotell med alla tänkbara faciliteter, det vuxna paret åker kanske på ökensafari med övernattning under bar himmel, och för de som vill shoppa, festa och ha en aktiv semester, ja så finns det möjligheter också för det.

När är det bäst att resa hit?

Egyptens klimat är torrt och det är varmt under i stort sätt hela året. Men sommaren är särskilt varm vilket är anledningen till att de flesta reser hit under vinterhalvåret. Även i december och januari det inte ovanligt att kunna äta frukost i t-shirt i solen. Men det finns också halvkyliga och blåsiga dagar på vintern då det gäller att ha med en varm tröja.

Sök, jämför, spar! solfaktor.se är en av Sveriges ledande sökmaskiner för billiga resor, både med kort tid till avresa och längre fram i tiden. Här får du de bästa erbjudandena från en lång rad charterbolag, flygbolag, hotell och biluthyrningsfirmor.

Erbjudanden - Flyg + Hotell

Sharm el Sheikh ★★ 7n 3 282:-
Hurghada ★★★ 7n 4 145:-
El Gouna ★★★★ 7n 4 399:-
Port Safaga ★★★ 7n 4 451:-
Makadi Bay ★★★★ 7n 4 478:-
Nabq Bay ★★★★★ 7n 4 936:-
Ra’s Umm Sudd ★★★ 7n 5 588:-

Karta

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Egypten
kalender DagDag NattNatt BadBad