Budapest

Budapest är en storstalgen och vacker stad med äventyrliga slott och många historiska byggnader. Staden är bland annat känd för sina kurbad och överallt finns praktfulla kyrkor, ett rikt shoppingutbud, och allt från små matställen med trevlig ungersk mat till dyra Michelin-restauranger.

Budapest är huvudstad i Ungern. Det är en stor stad med över två miljoner invånare och har många olika stadsdelar. Ursprungligen bestod Budapest av två städer (Buda och Pest) som låg på varsin sida av den breda floden Donau, men år 1873 slogs dessa samman till en stor stad. Budapest har en lång historia, tidvis präglad av krig och oroligheter. Under andra världskriget blev många av stadens gamla byggnader förstörda men flera av dessa har senare byggts upp och Budapest är idag en spännande stad med vacker arkitektur i många olika stilar. Budapest är annars kanske mest känt för sina kurbad. Vid foten av Gellerthöjden ligger det berömda Gellert Hotell och kurbad. Man hittar också mängder med spännande marknader i breda shoppingstråk och butiksområden varav Vacigatan är den mest kända. Andra viktiga sevärdheter är nationalmuseet, nationalgalleriet och operan.

Ett välfungerande nätverk av spårvagnar och tunnelbanor gör det enkelt att resa runt i Budapest. Om du köper «Budapestkortet» är alla resor med spårvagnarna och tunnelbanan inkluderade, samt kulturutbud och rabatter på många museer. I stadskärnan kan man ta sig runt till fots men taxi är billigt, pålitligt och lättillgängligt. En båttur på Donau ska man inte heller missa, och det ger en trevlig paus samtidigt som staden visar sig från sin vackraste sida.

De flesta som besöker Budapest väljer hotell på Pest-sidan av staden. Det är här man hittar de flesta turistattraktionerna och stadens centrum. I Budapest får man mycket för pengarna och alla de stora hotellkedjorna är etablerade i staden och detta är en perfekt plats för att unna sig lite extra lyx på semestern, här får man både fyr- och femstjärniga hotell till riktigt bra priser.

Flygplatsen i Budapest ligger runt 20 kilometer från stadskärnan och det är enkelt att ta sig in till centrum med flygbuss eller taxi.

Vem passar detta resmål för?

Budapest är ett populärt resmål för svenskar som önskar en storstadssemester som har shopping, historia och kultur samtidigt som man får mycket valuta för pengarna. Budapest är kanske inte förstahandsvalet för barnfamiljer som önskar nöjen och utbud för de minsta, då kan exempelvis London vara ett bättre alternativ. Både par och kompisgäng kommer trivas i Budapest och här kan man enkelt välja att njuta av staden i en trevlig och romantisk atmosfär, eller festa hela natten.

När är det bäst att resa hit?

Budapest kan besökas under hela året, men det kan vara mycket varmt på sommaren, och grått på vintern. Allra bäst är det att resa på våren eller hösten. Då är det behaglig temperatur i luften och man kan njuta av staden utomhusutbud till det fullaste. Om man vill resa mitt i sommaren kan det vara värt att lägga in några extra dagar och ta tåget ut till Balaton-sjön för lite sol och bad.

Sök, jämför, spar! solfaktor.se är en av Sveriges ledande sökmaskiner för billiga resor, både med kort tid till avresa och längre fram i tiden. Här får du de bästa erbjudandena från en lång rad charterbolag, flygbolag, hotell och biluthyrningsfirmor.

Erbjudanden - Flyg + Hotell

Ambra Hotel (ex. Best Western) ★★★★ 2n 731:-
Opera Garden Hotel Apartments ★★★★ 2n 870:-
Palazzo Zichy ★★★★ 2n 919:-
12 Revay Hotel ★★★ 2n 923:-
Hotel Zenit Budapest Palace ★★★★ 2n 941:-
Hotel Parlament ★★★★ 2n 956:-
Bo18 Hotel Superior ★★★ 2n 962:-

Karta

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Budapest
kalender DagDag NattNatt BadBad
januari 2°C -3°C
februari 5°C 0°C
mars 11°C 3°C
april 17°C 7°C
maj 22°C 12°C
juni 25°C 15°C
juli 27°C 16°C
augusti 27°C 16°C
september 23°C 13°C
oktober 16°C 8°C
november 8°C 3°C
december 4°C 0°C
Prognos för Budapest