Alcudia

Alcúdia är känt för sin milslånga finkorniga och nästan helt vita sandstrand, korad till en av Medelhavets bästa stränder. Här ligger de flesta faciliteter inom gångavstånd och är därför många barnfamiljers paradis.

Alcúdia är en semeterort som ligger nordöst på Mallorca och alldeles vid öns längsta sandstrand, som för övrigt anses vara en av de bästa stränderna i hela Medelhavet. Längs den 14 kilometer långa stranden går en trevlig strandpromenad som leder dig till marinan, Alcúdias centrum, med en rad restauranger, butiker, uteliv och nöjen. En kilometer in i landet ligger Alcúdias charmerande gamla stadsdel. Många besökare missar denna gömda juvel som absolut är värd att avsätta några timmar till.

Det har bott folk i Alcúdia i över 3000 år och det finns flera vackert dekorerade gravkammar-grottor i området. Under den muslimska perioden blev jordbrukskulturen utbyggd med ett finurligt vattningssystem. Från 1229 var Alcúdia tillbaka i spanska händer och under hela den tidiga medelåldern byggdes det stadsmurar för att skydda staden mot pirater. Det var inte förrän år 1779, då hamnen byggdes, som det blev stabilt för boende och handel i Alcúdia. De första turisterna besökte Alcúdia på 1920-talet och på 70-talet tog turismen verkligen fart. År 1992 blev Alcúdia deklarerat som mål för ekoturismen som innebär att intjäningen på turismen går tillbaka till samhället, bland annat för att bevara och återbygga historiska sevärdheter.

I Alcúdia är det enkelt att ta sig runt till fots. Själva centrumområdet är inte så stort och det är bra vägar, trottoarer och gott om övergångsställen. Man har byggt en fin strandpromenad hela vägen från semesterorten Ca’n Picafort och in till marinan i Alcúdia, en promenad på mellan en och en halv och två timmar. Det går tätt med bussar på sträckan och taxi är självklart också ett alternativ.

De flesta hotellen ligger alldeles vid stranden och utbudet är stort. Här finns allt från små intima boutiquehotell till stora resorts och kedjehotell. Alcúdia är mycket barnvänligt och många av hotellens som ligger vid stranden är väl anpassade för familjer.

Flygplatsen på Mallorca ligger utanför huvudstaden Palma, på sydsidan av ön, och det är cirka 55 kilometer att köra till Alcúdia.

De allra flesta researrangörerna i Sverige har paketresor till Alcúdia och från flera svenska flygplatser. Flera flygplatser har också direktflyg till Palma så man kan enkelt beställa endast flygbiljetter och ordna bostad själv. Det kan t.ex. vara trevligt att kombinera en vistelse i Alcúdia med ett par nätter i Palma stad, för att få en fin upplevelse av vad Mallorca har att erbjuda utöver sol och bad.

Vem passar detta resmål för?

De flesta turister som besöker Alcúdia är barnfamiljer. Även om det finns gott om restauranger och nöjen i området är det trots detta relativt begränsat med uteliv. Kompisgäng och vuxna par kommer kanske tycka Alcúdia blir lite väl lugnt och familjepräglat. Det finns en handfull barer och några diskotek, men är man ute efter häftiga nattklubbar och pulserande uteliv är inte Alcúdia platsen att resa till.

När är det bäst att resa hit?

Sommarsäsongen varar från maj till september och de mest populära månaderna att resa till Alcúdia, och Mallorca i övrigt, är juni, juli och augusti. Det kan också vara trevligt att besöka Mallorca på vintern men då först och främst för de som är ute efter aktiviteter som golf och cykling och inte sol och bad. Man bör dock då välja något annat semesterområde än Alcúdia där många hotell och restauranger håller stängt utanför högsäsong.

Sök, jämför, spar! solfaktor.se är en av Sveriges ledande sökmaskiner för billiga resor, både med kort tid till avresa och längre fram i tiden. Här får du de bästa erbjudandena från en lång rad charterbolag, flygbolag, hotell och biluthyrningsfirmor.

Erbjudanden - Flyg + Hotell

HSM Lago Park ★★★ 7n 2 194:-
Alcúdia Garden Aparthotel ★★★ 7n 2 286:-
Ona Aucanada Club (ex Aucanada Club) ★★★ 7n 2 658:-
Eix Lagotel ★★★★ 7n 2 745:-
VIVA Blue & Spa ★★★★ 7n 2 875:-
A10 Sol de Alcudia Apartments ★★★ 7n 2 917:-
Apartamentos Siesta 1 ★★★ 7n 2 933:-

Karta

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Alcúdia
kalender DagDag NattNatt BadBad
januari 15°C 4°C 15°C
februari 16°C 4°C 14°C
mars 17°C 4°C 15°C
april 19°C 6°C 16°C
maj 23°C 10°C 20°C
juni 27°C 15°C 23°C
juli 31°C 17°C 26°C
augusti 31°C 18°C 26°C
september 28°C 16°C 26°C
oktober 23°C 12°C 24°C
november 19°C 8°C 21°C
december 16°C 5°C 18°C
Prognos för Alcúdia