Agadir

Agadir är Marockos största badort och med sina 300 soldagar per år och bra surfingmöjligheter är Agadir ett utmärkt resmål för alla som söker en lite exotisk solsemester med relativt kort flygtid och liten tidsskillnad.

Agadir ligger på Marockos västkust mot Atlanten, inte långt från Kanarieöarna. Staden har strax under 500.000 invånare och är därmed en av landets mindre städer mätt i antal invånare (Casablanca har t.ex. nästan 3,5 miljoner invånare). Agadir var ursprungen en liten fiskeby men är idag en väl utbyggd turiststad med modern infrastruktur och en fin strandpromenad på nästan 5 kilometer. I enda änden av strandpromenaden ligger marinan med ett livligt folkliv, trevliga butiker och bra restauranger. Med sina stora hotell, moderna byggnader och europeiska kaféer kanske Agadir inte känns som en urtypisk marockansk stad, men trots detta hittar man flera lokala inslag som trevliga basarer och häftiga fort som bjuder på det äkta Marocko. Speciellt bör man besöka ruinerna av Agadir Kasbah som ligger på en kulle över staden. Fortet byggdes år 1541, restaurerades på 1740-talet och överlevde jordskalvet år 1960.

De allra flesta som besöker Agadir bor längs stranden där de allra flesta hotellen också ligger. Butiker, kafeer, restauranger och nöjen ligger också i de allra flesta fall nära strandpromenaden och marinen och det är enkelt att ta sig runt till fots. Bussnätet kan vara svårt att förstå men det är hyfsat enkelt att få tag i en taxi, men det kan vara bra att göra upp om priset på förhand. Då trafikmönstren och körförhållandena är ganska annorlunda än i Europa kan det vara värt att hyra en taxi en dag istället för att ordna med hyrbil om man vill åka på utflykter och dagsturer från Agadir.

I Agadir kan man välja mellan flera hundra hotell och lägenhetskomplex, med eller utan all-inclusive. På de enklare hotellen kan ofta engelskakunskaperna och servicen variera men under de senaste åren har flera lyxiga femstjärniga hotell också öppnat med allt man kan förvänta sig av komfort, service och kvalitet. Det kan vara värt att unna sig ett bra hotell då priserna ofta är mycket överkomliga.

Den internationella flygplatsen i Agadir heter Al Massira och ligger omkring 25 kilometer utanför centrum. Flygbuss in till centrum kostar några tior men det är enkelt och överkomligt att ta en taxi. Det finns direktflyg under vintern från flera flygplatser i Skandinavien.

Vem passar detta resmål för?

Agadir är ett utmärkt resmål för alla som söker en klassisk sol och bad-semester som är lite mer exotisk än t.ex. Kanarieöarna men utan att det påverkar restiden. Många hotell erbjuder all-inclusive och det kan vara värt, speciellt för familjer, att välja denna lösning. Agadir är ett populärt resmål för alla som gillar vattensporter och området har också flera bra golfbanor. Agadir (och Marocko i övrigt) är liberalt och avslappnat men det är viktigt att respektera lokala seder och regler. Alkoholservering är främst kopplat till hotellen och utelivet är begränsat. Under Ramadan kan vissa serveringar ha ytterligare begränsningar på mat och dryck.

När är det bäst att resa hit?

Agadir har ett jämnt klimat. Läget vid Atlantkusten gör att det aldrig är obehagligt varmt, inte heller i juli och augusti. Agadir är en relativ torr stad med lite nederbörd och många regnfria dagar. December är den våtaste månader med ett genomsnitt på 60 mm nederbörd, men trots detta är det vinterhalvåret som är högsäsong för resande. Då ligger temperaturen ofta på runt 22 grader på dagtid, något kyligare på natten.

Sök, jämför, spar! solfaktor.se är en av Sveriges ledande sökmaskiner för billiga resor, både med kort tid till avresa och längre fram i tiden. Här får du de bästa erbjudandena från en lång rad charterbolag, flygbolag, hotell och biluthyrningsfirmor.

Erbjudanden - Flyg + Hotell

Omega ★★★★ 7n 7 156:-
IBEROSTAR Founty Beach ★★★★ 7n 8 199:-
Dar Maktoub ★★★ 7n 8 456:-
Tildi Hotel ★★★★ 7n 8 649:-
Odyssee Park Hotel ★★★★ 7n 8 694:-
Riad Villa Blanche ★★★ 7n 9 264:-
Argana ★★★★ 7n 9 418:-

Karta

Väder och temperaturer

Genomsnittstemperaturer för Agadir
kalender DagDag NattNatt BadBad
januari 20°C 7°C 16°C
februari 21°C 9°C 15°C
mars 23°C 11°C 16°C
april 23°C 13°C 17°C
maj 24°C 14°C 17°C
juni 25°C 17°C 17°C
juli 26°C 18°C 18°C
augusti 27°C 18°C 19°C
september 27°C 17°C 20°C
oktober 26°C 15°C 19°C
november 24°C 12°C 17°C
december 21°C 8°C 17°C
Prognos för Agadir