Resor till Syros

Syros är perfekt för familjer och par som söker en stämningsfull och avkopplande semesterdestination. Ön som är en del av ögruppen Kykladerna i det Egeiska havet har en elegant och lite nostalgisk atmosfär som förtrollar alla besökare. Syros är som ö (ännu) inte så känd som grannöarna Mykonos och Santorini men det är just det som utgör en stor del av öns charm.

På Syros får du allt det som det kykladiska landskapet är så känt för med vitkalkade hus mellan färgglada palats och vackra kyrkor men utan horder av turister. Lägg därtill öns vackra stränder framför allt på den södra delen där du kan lapa i dig av den givmilda medelhavssolen och njuta av det turkosblåa havet. Här finns framför allt på nordön helt avskilda stränder men även sandstränder som Vari, Azolimnos, Foinikas, Megas Gialos och Agathopes med alla tänkbara bekvämligheter, vilket ofta gör dem till förstaval bland familjer och barn.

De flesta reser till Syros på sommarsemester för att njuta av det avslappnade strandlivet. Ön är emellertid även känd för att locka många besökare i samband med firandet av påsken på våren. Oavsett vilken tid på året du gör din resa så kommer du på Syros få rikliga möjligheter att uppleva äkta grekiskt vardagsliv. Särskilt om du bokar en billig resa till Syros utanför de varmaste och mest populära sommarmånaderna så har du fantastiska möjligheter att utforska ön på vandrings-, cykel- eller ridturer.

Kykladernas vackraste huvudstad

Huvudstaden Ermoupoli var under 1700- och 1800-talet en av de viktigaste handelsstäderna i östra Medelhavet. Därför skiljer sig staden markant från de flesta andra städer på Kykladerna med sin omisskänneliga neoklassiska, romantiska stil. Istället för de på ögruppen så karakteristiska små vitkalkade husen ser du här istället många rejäla villor med flera våningar, storslagna kyrkor med blå kupoler en praktfull teater och ett präktigt rådhus som är bland de största i Grekland.

Resten av den lilla ön är mer lantligt men även om de mindre städerna inte har samma liv eller koncentration av sevärdheter som Ermoupoli så har de ändå massor av charm. Detta gäller till exempel Finikas som ligger vid kusten på motsatta sidan av ön från Ermoupoli räknat och Chrousa uppe i inlandet med en fantastisk utsikt.

Transport

Syros är litet nog för att du ska kunna utforska mycket till fots eller på cykel. Du kan även ta en taxi och dessutom är lokalbussarna billiga och pålitliga.

Under högsäsongen går det dagliga flygförbindelser från Aten till öns egen flygplats. Det går dessutom dagliga färjeförbindelser till Ermoupolis från Piræus (Atens hamnstad) och Rafina på fastlandet. Det är därför lätt att ta sig till Syros där du utan problem kan tillbringa hela semestern med att njuta av det avkopplande strandlivet och att utforska de trevliga städerna och byarna. Precis som det är lätt att ta sig till ön går det även att resa vidare till andra öar i Egeiska havet. Utöver fastlandet finns det därför även färje- och flygförbindelser till bland annat Mykonos, Samos, Naxos och Paros. En perfekt möjlighet till ö-hoppande.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Syros