Resor till Thessaloniki

Thessaloniki är huvudstad i Central Makedonien i norra Grekland och är med sina omkring en miljon invånare landets näst största stad efter Aten. Staden är känd för sina fina shoppingmöjligheter med massor av modebutiker, caféer och restauranger samt ett pulserande nattliv. Här ligger bland annat Greklands största kyrka Agios Dimitrios och flera museer där du kan tillbringa många timmar med att fördjupa dig i stadens spännande historia.

Du behöver inte nödvändigtvis ha några fasta planer över vad du ska se på resan om du är lite spontan av naturen. På en resa till Thessaloniki får du nämligen rikliga möjligheter att bara gå på upptäcktsfärd i de olika kvarteren där det väntar dig spännande upplevelser nästan runt varje hörn. Thessaloniki är en stad med massor av liv på dygnets alla tider men framför allt på kvällen. Särskilt i Ladadika-kvarteret vid hamnen är de promenadvänliga gatorna och torgen inbjudande med alla sina butiker och matställen.

Greklands kulinariska huvudstad

De skiftande folkslag som under tidens lopp har härskat över staden har alla satt sina spår — även kulinariskt. Tycker du om läckra, nya matupplevelser under semestern så kommer Thessaloniki inte göra dig besviken. Placeringen vid havet mitt mellan öst och väst har gjort staden till en sann kulinarisk smältdegel. Här lockar menyerna med rätter som fått sin inspiration från Asien, Balkan och resten av medelhavsregionen.

När dagen går mot sitt slut kan det till exempel varmt rekommenderas att söka sig ner till det populära Aristotelous-torget nära kustpromenaden. Här omkring torget ligger uteserveringarna sida vid sida och där du kan njuta av solens sista gyllene strålar tillsammans med din mat. Du kan med fördel även söka dig in bland de omkringliggande gatorna där det också ligger många trevliga caféer och restauranter.

Kvällen behöver inte vara slut när du har ätit dig mätt på läcker mat. Thessaloniki är en universitetsstad med över 100 000 studenter vilka bidrar till att ge Thessaloniki sitt rika nattliv bestående av bland annat mysiga caféer, trendiga nattklubbar och musikscener. Staden står dessutom under årets lopp värd för åtskilliga festivaler som alltid är spännande att ta en närmare titt på.

Utforska världsarv

Thessaloniki har en händelserik historia som sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden. Staden grundlades år 316 före Kristus och år 148 före Kristus utnämndes den till huvudstad för provinsen Makedonien efter att romarna erövrade staden. 1917 drabbades Thessaloniki av en stor brand som ödelade stora delar av staden. Staden återuppbyggdes på 1920-talet efter ritningar av en fransk arkitekt. 1978 skakades staden av en jordbävning och renoveringen efter denna pågår än idag.

Kultur och sevärdheter är det gott om i Thessaloniki som trots storbrand och jordskalv fortfarande har många monument och sevärdheter från stadens långa historia, flera av dessa monument står upptagna på UNESCO: s Världsarvslista. Den moderna grekiska folksången rembetika uppstod dessutom här. Det är ett givet nöje att uppleva denna charmerande tradition när du reser till Thessaloniki. Runt omkring i staden finns det flera ställen där du kan uppleva både folksånger och få andra härliga musikupplevelser.

Är du mest historiskt intresserad så finns det massor av andra saker du heller inte får gå miste om i Thessaloniki. Höjdpunkterna omfattar Greklands största kyrka Agios Dimitrios, det vita tornet vid hamnpromenaden som rymmer det Bysantinska museet vilket bara är ett av åtskilliga museer som du bör besöka på en resa till Thessaloniki. Särskilt det stora och flotta arkeologiska museet kan varmt rekommenderas.

Du måste naturligtvis även avsätta tid för att känna in stämningen i den gamla stadsdelen med sina smala stenbelagda gator och traditionella hus som du hittar på höjden norr om nuvarande centrum. Denna stadsdel undgick den kraftiga branden 1917 som annars ödelade stora delar av den historiska staden.

Stränder nära Thessaloniki

Det finns inga stadsstränder i Thessaloniki men du kan lät ta en buss från centrum ut till någon strand om du behöver svalka i sommarvärmen. Vill du kombinera storstadens många erbjudanden med avkopplande strandliv så har du gott om möjligheter till detta på en billig resa till Thessaloniki.

Numera är det många som just reser hit för att med en gång eller efter några dagar resa vidare exempelvis till Halkidiki i söder för att njuta av en avkopplande badsemester på en av halvöns många vackra stränder vid det azurblåa havet. Det är perfekt att starta semestern med ett par dagar i Thessaloniki innan du söker dig vidare mot badorterna och de läckra stränderna på halvön Halkidiki i söder eller vid Striminokos-bukten eller Kavala i öster.

Utöver utflykter till stränder och badorter så har du i Thessaloniki också en bra utgångspunkt för att besöka många intressanta sevärdheter och attraktioner i norra Grekland som till exempel den arkeologiska parken Dion och berget Mount Olympus.

Transport

Det ligger en internationell flygplats cirka 15 kilometer från centrum, Thessaloniki Airport "Makedonia", med förbindelser till Skandinavien hela året runt. Från flygplatsen här kan du dessutom flyga vidare till flera grekiska öar samt till Aten. Ska du resa vidare så går det dessutom färjor från själva Thessaloniki till bland annat Skopelos och Skiathos.

I Thessaloniki är det ofta enklast att bara förflytta sig runt till fots eller med stadsbussar som det finns ett bra nätverk av. Det är dessutom som regel lätt att stoppa en taxi. På senare år har även cyklar blivit en mer allmän syn i gatubilden men cykelbanor är det ont om så var försiktig när du beger dig ut på två hjul. Vill du ut till Blå flagg-stränderna vid Perea och Neoi Epivates så kan du under sommarmånaderna (maj-oktober) ta en "vattenbuss" en så kallad Karavakia. Turen som tar omkring 50 minuter ger dig även en möjlighet att se Thessaloniki från vattnet.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Thessaloniki

Populära hotell i Thessaloniki

Grekland, Mellersta Makedonien, Thessaloniki
9,7
Fantastiskt
5103 omdömen
  • Närmaste flygplats: 13 km
  • Avstånd till centrum: ca. 700 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Mellersta Makedonien, Thessaloniki
9,0
Fantastiskt
3081 omdömen
  • Närmaste flygplats: 17 km
  • Avstånd till centrum: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
Grekland, Mellersta Makedonien, Thessaloniki
9,7
Fantastiskt
50 omdömen
  • Närmaste flygplats: 20 km
  • Avstånd till centrum: ca. 1 m
  • Internet/Wi-Fi