Resor till Lameriana

Lameriana som ligger i fridfulla omgivningar uppe i det backiga inlandet några få kilometer från Kretas nordkust har genomgått en ovanlig utveckling. Ursprungligen anlades troligen byn som härstammar från 1100-talet här uppe i det backiga inlandet med utsikt över kusten för att kunna hålla utkik efter pirater. Lameriana förblev dock en liten småstad och under 1900-talet föll invånarantalet fram tills den låg helt övergiven på 1960-talet.

Den hemliga byn

Trots förfallet behöll den lilla byn sin charm och 2003 satsade familjen Koskinas sina krafter på att renovera de gamla husen i Lameriana. I dag är en stor del av husen i byn fullt renoverade med respekt för den ursprungliga stilen och ortens traditioner, och familjen har sedan 2015 tagit emot semestergäster i de renoverade husen som går under namnet Lameriana Secret Village.

Det lugn och ro som kännetecknar byn och de omkringliggande olivlundarna gör verkligen Lameriana till ett idealiskt resmål på Kreta om du behöver komma bort och helt koppla av från vardagens stress. Här bestämmer du själv tempot och hur semestern ska tillbringas. Kanske längtar du efter att bara få ligga vid poolen med en bra bok, eller kanske vill du använda dig av värdfamiljens erbjudande om matlagningskurser och vinprovning. De renoverade husen utgör idag en slags semesterlägenheter med alla de faciliteter du kan tänkas ha behov av.

Även om byn återväckts till livet på bästa sätt så finns här inga inköpsmöjligheter inom gångavstånd. Om du hyr en bil, vilket klart kan rekommenderas, så tar det inte mer än 10-15 minuter att köra ner till Bali eller Panormo, vilka båda erbjuder många trevliga tavernor, restauranger, små supermarkets och inte minst åtskilliga härliga badstränder. Det kan även varmt rekommenderas att köra en tur till Rethymnon (ca. 20 min), Kretas tredje största stad. Trots sin storlek har den en nästan traditionell landsortskänsla i motsats till exempel till Heraklion.

Reser du till Lameriana, är det även värt att köra en tur längre in i inlandet till den vackra Sfendoni-grottan. Grottan som ligger i närheten av byn Zoniana är en av de mest kända i Grekland. Inne i grottan kan du längs en 270 meter lång stig utforska ett imponerande landskap av stalaktiter och stalagmiter.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Lameriana