Resor till Kolymbia

Kolymbari är en grekisk fiskeby som ligger i den västra delen av kusten i norr. Bland invånarna på Kreta är byn känd för sina tavernor som serverar utsökta fiskrätter.

Kolymbari är en grekisk fiskeby som ligger i den västra delen av kusten i norr.

Bland invånarna på Kreta är byn känd för sina tavernor som serverar utsökta fiskrätter. Här öppnades ett stort fiskemuseum för några år sedan och som är väl värt ett besök.

Byn ligger vid foten av Rodapouhalvön som är ett paradis för vandrare. Längst ut på halvön kan du besöka ett tempel som byggdes av dörrar i 900 f.Kr Kristus.

Fem hundra meter från Kolymbari kan du gå en rundtur i det grekisk-ortodoxa klostret Gonia. Det byggdes ursprungligen på 1300-talet. Det nuvarande klostret dateras tillbaka till 1600-talet och drivs av fem munkar. Om du väljer att besöka klostret, kom ihåg att det inte är tillåtet med shorts eller minikjolar, ta även med en sjal att skyla axlarna med.

Hela strandlinjen är ombyggd till en bilfri gågata och sträcker sig hela vägen till grannbyn Maleme.

Kolymbari har flera bra tavernor att välja mellan. Detta är en perfekt stad för dem som vill koppla av och bo en bit bort från turistställena.

Kolymbari ligger på Kretas vackra västkust, där också flera av den grekiska medelhavsöns mest populära badorter ligger som pärlor på rad. Det är t.ex. endast cirka 10 kilometer till Platanias och Agia Marina i öst, liksom Chania - Kretas näst största stad med massor av barer och restauranger - ligger inom räckvidd.

Lugnt resmål på Chaniakusten

I motsats till de mer kända och större badorterna närare Chania, har Kolymbari ännu mer en karaktär av äkta grekisk landort, där det råder lugn och ro. Även om man har byggt en del nyare hotell och semesterbostäder under de senare åren, är det inte endast turism som präglar livet uppe i den äldre delen av Kolymbari. Det kan du t.ex. uppleva en fredagsmorgon, när områdets lantmän kommer till stan för att sälja sina produkter, såsom honung och olivolja, på den lilla marknaden.

Stranden vid Kolymbari består både av sand och småsten, så badskor kan rekommenderas. Då det blir förhållandevis djupt ganska snabbt, är stranden bäst till erfarna simmare. Det som är bra med att resa till denna del av Kreta, är dock att du har en värld av badstränder av olika typ, inom räckvidd om du vill ha mer variation på semestern. Det är därför också möjligt att hitta en mer långgrund strand, om du reser med barn. Det är dessutom under alla omständigheter värt att åka en dag västerut, för att uppleva det kristallklara vattnet vid Falassarna-stranden eller nere vid Elafonissi på öns sydvästra hörn. Det låga vattnet och stenreven utanför kusten, bjuder in till snorkling och upplevelser under havsytan för stora och små.

Utflyktsmål

Reser du till Kolymbari på sommaren, kommer stranden vara en naturlig samlingspunkt för semestern. Det fins dock massor att uppleva på Kreta, framförallt om du reser på våren eller sensommaren, när de lite lägre temperaturerna bjuder in till en aktiv semester med vandringar genom den vackra Samaria-klyftan.

Kolymbari är ett idealt resmål för dig som önskar bo vid den populära Chaniakusten, men gärna vill befinna dig lite på avstånd från de mest hektiska turistområdena. Den trevliga, avslappnade stämningen präglar också stadens restauranger, som är kända för sina fiskrätter. Det är i gengäld inget nattliv att tala om i staden, men om det är det du önskar, är det inte långt till Platanias eller Chania.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Kolymbia

Populära hotell i Kolymbia

Grekland, Kreta, Kolymbia
  • Närmaste flygplats: 44 km
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Kreta, Kolymbia
  • Närmaste flygplats: 42 km
  • Närmaste strand: ca. 700 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Kreta, Kolymbia
  • Närmaste flygplats: 42 km
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)