Resor till Gambia

Gambia är beläget i västra Afrika vid Atlantkusten. Landet är till ytan ungefär lika stort som Skåne och är det minsta på Afrikas fastland, men även om ytan är begränsad finns gott om möjligheter för sol och bad, naturupplevelser och god mat. Gambia är ett intressant alternativ till exempelvis Kanarieöarna under vinterhalvåret.

Geografiskt är Gambia ett helt avlångt land som till stor del följer Gambiafloden från Afrikas inland ut mot Atlanten. Gambia ligger mitt i landet Senegal, som är det enda grannlandet i alla riktningar med undantag för utloppet mot Atlanten. Idag bor det drygt två miljoner invånare i Gambia varav drygt en fjärdedel bor i huvudstaden Banjul.

Gambias historia sträcker sig tillbaka till 800-talet då araberna nämnde landet för första gången i skriven text. Så småningom började man också med handel i området och fortsatt idag är islam den dominerande religionen i landet. Ett flertal europeiska länder har därefter koloniserat Gambia, bland annat portugiserna och fransmännen. År 1783 tog britterna över och år 1888 blev Gambia en brittisk kronkoloni, vilket landet förblev till år 1965 då man fick sin självständighet. Engelska är ännu idag det officiella språket i Gambia.

De flesta charterresor går till huvudstaden Banjul och badorterna strax väster om Banjul vid Atlantkusten. Cape Point är badorten närmast centrala Banjul och ligger på nordsidan av halvön där Banjul är belägen. Här finns enklare boendealternativ men också ett flertal marknader och dessutom är det relativt nära in till Banjuls centrum.

Längre västerut ligger stränderna och semesterområdena på rad i främst områdena Kotu, Senegambia och Bijilo. Kotu och Bijilo erbjuder ett lite lugnare semesteralternativ och i Kotu har du dessutom nära till golfbanan i Fajara. Senegambia är en lite livligare semesterort och här finns ett bra utbud av barer, restauranger och nattklubbar. Mitt emellan Senegambia och Bijilo ligger Bijilo Forest Park. Här kan du uppleva en vacker natur men nationalparken är kanske främst känd för sina apor. Dessutom finns här över 130 olika fågelarter

De flesta åker till Gambia för sol och bad men en del väljer att kombinera sol och bad med en rundresa. Det är enkelt att kombinera med några dagar i närliggande Senegal. Medan Gambia varit en brittisk koloni har Senegal under långt tid varit en fransk koloni och fransmännen har satt en hel del prägel på landet.

Vem passar detta resmål för?

Gambia är för många huvudsakligen ett resmål för de som söker sol, bad och avkoppling under den kalla svenska vintern. Ett lite annorlunda alternativ till de mer traditionella vinterresmålen som Kanarieöarna. I Gambia finns fina stränder och turistnäringen är väl utvecklad. De första charterflygningarna från Sverige till Gambia gick faktiskt redan på 60-talet. Men det finns också många möjligheter att göra utflykter, antingen organiserade eller på egen hand.

När är det bäst att åka hit?

Temperaturen i Gambia är jämn under hela året med en medeltemperatur som oftast ligger någonstans runt 26 grader oavsett tid på året. En varm och solig dag kan temperaturen nå över 30 grader medan den sällan landar under 20 grader. Juli-oktober är de månader då det kommer mest regn med augusti som den regnigaste månaden. Men även om det kan regna intensivt under denna period är regnskurarna oftast ganska korta.

Hotell i Gambia