Resor till Gambia

Gambia är beläget i västra Afrika vid Atlantkusten. Landet är till ytan ungefär lika stort som Skåne och är det minsta på Afrikas fastland, men även om ytan är begränsad finns det gott om möjligheter för sol och bad, naturupplevelser och god mat. Gambia är ett intressant alternativ till exempelvis Kanarieöarna under vinterhalvåret.

Geografiskt sett är Gambia ett avlångt land som till stor del följer Gambiafloden från Afrikas inland ut mot Atlanten. Gambia ligger omslutet av det större landet Senegal som är det enda grannlandet i alla riktningar med undantag för utloppet mot Atlanten. Idag bor det drygt två miljoner invånare i Gambia varav drygt en fjärdedel bor i huvudstaden Banjul.

Gambias historia sträcker sig tillbaka till 800-talet då araberna nämnde landet för första gången i skriven text. Så småningom började man också med handel i området och än idag är islam den dominerande religionen i landet. Ett flertal europeiska länder har därefter koloniserat Gambia, bland annat portugiserna och fransmännen. År 1783 tog britterna över och år 1888 blev Gambia en brittisk kronkoloni, vilket landet förblev till år 1965 då man fick sin självständighet. Engelska är ännu idag det officiella språket i Gambia.

De flesta charterresor går till huvudstaden Banjul och badorterna strax väster om Banjul vid Atlantkusten. Cape Point är badorten närmast centrala Banjul och ligger på nordsidan av halvön där Banjul är belägen. Stämningen är lokalt präglad och inte på något sätt exklusiv. Du får räkna med förhållandevis enkla hotell och boendealternativ men det är nära till marknader och shopping i Banjuls centrum.

Längre västerut ligger stränderna och semesterområdena på rad i främst områdena Kotu, Senegambia och Bijilo. Kotu och Bijilo erbjuder ett lite lugnare semesteralternativ och i Kotu har du dessutom nära till golfbanan i Fajara. Senegambia är en lite livligare semesterort och här finns ett bra utbud av barer, restauranger och nattklubbar. Mitt emellan Senegambia och Bijilo ligger Bijilo Forest Park. Här kan du uppleva en vacker natur men nationalparken är kanske främst känd för sina apor. Dessutom finns här över 130 olika fågelarter

De flesta åker till Gambia för sol och bad men en del väljer att kombinera sol och bad med en rundresa. Det är enkelt att kombinera med några dagar i närliggande Senegal. Medan Gambia varit en brittisk koloni har Senegal under långt tid varit en fransk koloni och fransmännen har satt en hel del prägel på landet.

Vem passar detta resmål för?

Gambia är för många huvudsakligen ett resmål för att få sol, bad och avkoppling under den kalla svenska vintern. Ett lite annorlunda alternativ till de mer traditionella vinterresmålen som Kanarieöarna. I Gambia finns fina stränder och turistnäringen är väl utvecklad med goda möjligheter till utflykter och naturupplevelser. Landet är barnvänligt men förvänta dig inga badland och liknande faciliteter som på Gran Canaria.

När är det bäst att åka hit?

Temperaturen i Gambia är jämn under hela året och ligger som regel mellan 25 och 30 grader.  Juli till oktober är de månader då det kommer mest regn med augusti som den regnigaste månaden. Men även om det kan regna intensivt under denna period är regnskurarna oftast ganska korta. Det kan regna på förmiddagen men vara en molnfri hemmel och massor av sol på eftermiddagen.

Hotell i Gambia