Resor till Vence

Medeltidsstaden Vence ligger idylliskt belägen vid foten av Alperna och lite tillbakadraget från franska Rivieran. Bergen bakom staden skyddar mot de nordliga vindarna vilket gör att Vence även har ett behagligt milt klimat under vintermånaderna. Från Vence har man en vacker utsikt ner mot Cagnes-sur-Mer vid kusten, som man når inom 15 minuters körning.

Marknader och konstgallerier

Det är emellertid inte enbart det vackra läget och det milda klimatet som gör Vence till ett populärt resmål vid Côte d'Azur och som har lockat livsnjutare under århundraden. Huvudattraktionen är den charmerande, historiska stadsdelen som i Vence dessutom är ovanligt välbevarad. Man kommer fortfarande in till denna del av staden genom den ursprungliga stadsporten och väl inne bakom de höga murarna känns det som man har gjort en resa tillbaka i tiden. Här kan du gå på upptäcktsfärd i en labyrint av smala gator som döljer en mängd små inbjudande specialbutiker eller så kan du slå dig ner på någon av de mysiga trottoarserveringarna.

Reser du till Vence kan det även rekommenderas att avsätta gott om tid till att utforska olika marknader som i alla tider har utgjort en del av stadens själ. I den historiska stadskärnan kan du varje tisdagsförmiddag gå på upptäckt bland de spännande bodarna längs den smala Rue du Marché, där hittar du allt från blommor till kryddor. Dessutom hålls det flera gånger i veckan en marknad utanför den gamla stadsmuren, på Place du Grand Jardin en marknad där du kan köpa fisk och färska grönsaker till den egna måltiden, om du bor i lägenhet och har eget kök, eller så kanske du bara vill hitta en unik souvenir.

Utöver sin långa marknadstradition är Vence även känt för sina gallerier. Genom alla tider har den idylliska staden lockat konstnärer från när och fjärran. Här har till exempel målare som Henri Matisse och Marc Chagall slagit sig ner under perioder för att låta sig inspireras av de vackra omgivningarna. Några få minuters promenad från centrum hittar du Chapelle du Rosaire des Dominicaines de Vence, även känt som enbart Chapelle Matisse. Konstnären betraktade själv utsmyckningen av detta lilla kapell, vilken han gjorde mellan 1947 och 1951, som ett av sina mästerverk.

Utflykter

Det är inte långt från Vence ner till Medelhavskusten och städer som Nice, Antibes och Cannes. Utöver dessa självklara utflyktsmål har du på en resa till Vence även en bra utgångspunkt för att utforska pärlbandet av trevliga byar i inlandet från Rivieran sett, så som grannstäderna Tourrettes-sur-Loup och Saint-Paul-de-Vence, vilka båda är lika charmiga.

Utöver sightseeing kan du om du vill ha en aktiv semester också använda Vence som utgångspunkt för vandrings- och cykelturer. Har du starka cykelben kan du till exempel mäta dina krafter med Col de Vence-rutten, som räknas bland klassikerna på Cote d’Azur. Den knappt 10 kilometer långa turen från Vence, som ligger omkring 325 meter över havet, upp till bergspasset på 963 meters höjd erbjuder tillräckligt med stigningsprocent för att ge de flesta svett i pannan. Utsikten från toppen är emellertid värd ansträngningen, och du hinner med en liten förfriskning innan du susar ner igen.

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Hotell i Vence