Resor till Menton

Menton är den sista staden på Franska Rivieran, Côte d’Azur, innan du kommer till den italienska gränsen. Menton är en vacker liten stad med pastellfärgade, historiska hus och en fin småstensstrand. Framför allt den gamla stadsdelen som ligger på en kulle omkring Basilica St. Michel från 1600-talet är otroligt stämningsfull med sina smala gator och gränder.

Uppe i staden döljer sig gott om små butiker och massor av trevliga matställen där det sjuder av liv på kvällarna. På dagen är det framför allt den flotta strandpromenaden, Promenade du Soleil, och det azurblåa Medelhavet som drar till sig uppmärksamheten. Här kan du verkligen njuta av det milda klimatet som även i jämförelse med resten av Rivieran är ovanligt soligt här i Menton. Staden ligger verkligen fördelaktigt placerad vid foten av bergen som ger lä från vinden från norr. Detta bidrar även till att Menton är ett bra resmål året runt.

Tack vare det ovanligt milda och soliga klimatet har man från Menton under århundraden exporterat frukt till hela världen, framför allt citroner. Faktisk har denna syrliga frukt blivit en symbol för Menton som varje år i februari och mars firas med en stor festival, Fête du Citron. Under festivalen fylls stadens gator av imponerande skulpturer byggda av tonvis av citroner samt av musik och färgglada karnevalståg. Reser du hit under andra tider av året kommer citronens kulturella betydelse för staden även då vara tydlig. Längs många av stadens gator växer citron och apelsinträd och du kan naturligtvis köpa alla tänkbara citronprodukter i butikerna.

Frankrikes pärla

Menton är känd som "Frankrikes pärla". Reseguiden Lonely Planet kallar den till och med för " en av de mest attraktiva städerna på hela kuststräckan". Trots detta är det ändå inte en av de mest kända städerna utanför landets gränser. Detta faktum beror nog delvis på att Monaco med sina berömda kasinon och det årliga Formel-1 loppet bara ligger 10 kilometer bort längs kusten. Det finns starka historiska band mellan Menton och Furstendömet.

Menton som grundlades på 1200-talet av genuesarna blev 1346 en del av Monaco. Det var först år 1860 som Menton blev franskt. Ungefär vid samma tidpunkt började även folk att resa på semester till Menton. Idag kan du njuta av ett lite lugnare tempo och en mer avslappnad atmosfär här än i många andra mer kända städer på Franska Rivieran.

Attraktioner i Menton

Stadens gamla hamn, Vieux Port De Menton, ligger precis runt hörnet från den historiska stadsdelen och är ett härligt ställe att flanera runt på. Här ligger fortfarande små fiskebåtar tillsammans med en lång rad av bra restauranger. Går du en bit ut längs piren, Quai Imperatrice Eugenie, får du dessutom en vacker utsikt tillbaka in mot den pittoreska och bildsköna staden.

En annan betagande utsikt får du uppe från Cimetière du Vieux Château. Kyrkogården som ligger på resterna av en medeltidsborg anlades 1804 efter att Napoleon hade bestämt att folk inte längre skulle begravas inne i kyrkorna. Uppe från kyrkogården har du en spektakulär utsikt ner över stadens röda tegeltak och det glittrande Medelhavet.

De pastellfärgade husen som breder ut sig ner över kullen har något mycket italienskt över sig och leder tankarna exempelvis till de charmiga fiskebyarna på Cinque Terre. På norra sidan av hamnen ligger den bästa stranden i Menton, Plage des Sablettes. På sommaren är det massor av liv på stranden men det råder ändå en behagligt tillbakalutad atmosfär. En bra strand för både barn och vuxna eftersom både matställena och glasskioskerna längs strandpromenaden och resten av staden bara ligger några få minuter bort.

Förflyttar du dig in mot den gamla stadskärnan så kan du shoppa loss på gågatan Rue Saint Michel. Här är förvisso ett rikt caféliv men även en lång rad butiker. På gågatan har du möjlighet att hitta en trevlig souvenir eller kanske förnya garderoben lite.

Utflyktsmål

Det går tåg från Menton ner längs Rivieran och som längs vägen bland annat stannar i Monaco, Villefranche-sur-Mer, Nice och Cannes. Du har därför en strålande utgångspunkt för att utforska resten av Côte d’Azur när du reser till Menton. Det är ganska billigt att ta tåget och det är ett bra sätt att få se mer av den vackra kusten på. Det går även bussar men dessa tar längre tid.

Regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur som Menton ligger i har emellertid mer än den vackra kusten att bjuda på. På en resa till Menton kan det därför även varmt rekommenderas att utforska inlandet. I inlandet döljer sig idylliska Medeltidsstäder som Gorbio och Sainte-Agnes som förvisso är små men som har massor av stämning. Precis som nere i Menton kan du uppe i dessa små städer uppleva stämningen på marknadsdagarna.

Resor till Frankrike

Läs mer om Frankrike och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Frankrike här

Hotell i Menton

Populära hotell i Menton

Frankrike, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Menton
  • Närmaste flygplats: 40 km
  • Närmaste strand: ca. 20 m
  • Internet/Wi-Fi
Frankrike, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Menton
  • Närmaste flygplats: 39 km
  • Närmaste strand: ca. 230 m
  • Internet/Wi-Fi
Frankrike, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Menton
  • Närmaste flygplats: 40 km
  • Närmaste strand: ca. 350 m
  • Internet/Wi-Fi