Resor till Helsingfors

Helsinki är en av världens nordligaste huvudstäder. Här är vintrarna långa, mörka och kalla. Inte desto mindre har Helsingfors på senare år klivit in på scenen bland de hetaste storstadsresmålen i Europa. Staden har utan tvekan mycket gemensamt rent kulturellt med resten av Norden men har samtidigt något lite exotiskt över sig.

Den finska regionen Uusimaa som omfattar huvudstaden har i det största antalet svensktalande finnar i hela landet. I Helsingfors som heter Helsinki på finska har omkring 6 procent av de drygt 650 000 invånarna svenska som modersmål. När du går runt på gatorna i huvudstaden kommer du dock snabbt märka att ditt nordiska språköra inte reagerar igenkännande. Det finska språket skiljer sig inte enbart mycket från de övriga nordiska språken utan även från de flesta övriga språken i Europa.

På en billig resa till Helsingfors klarar du dig lyckligtvis väldigt bra utan att kunna finska. Även om det uppskattas när du försöker dig på några enstaka glosor på finska så talar de flesta i lokalbefolkningen mycket bra engelska. Som turist kommer du alltid att känna dig välkommen i den finska huvudstaden.

Museer, gallerier och arkitektur i Helsingfors

Vill du ha en semester fylld av spännande galleri- och museibesök? Då får du verkligen ditt lystmäte i Helsingfors. Vill du lära dig mer om stadens historia så är stadsmuseet Helsingin Kaupunginmuseo rätta platsen att tillbringa ett antal timmar. Här berättas bland annat om hur Helsingfors övergick från svenska till ryska händer och vidare till självständighet. På samma sätt är det närmast ett måste att ta vägen förbi Ateneum, ett av totalt tre museer som tillsammans utgör Kansallisgalleria (Det finska Nationalgalleriet). Här kan du se finsk konst från 1700-talet och fram till våra dagar.

Utöver de intressanta samlingarna inomhus så är det många gånger även värt att studera byggnaderna utifrån. Den finska huvudstaden är nämligen känd för sina många arkitektoniska pärlor där de äldre byggnaderna präglas av en tidig neoklassisk arkitektur och en regional typ av art nouveau även kallad Jugendstil. Det gäller till exempel den vackra centralstationen. Lägg därtill ett helt pärlband av mer moderna byggnadsverk som till exempel ritats av den finske arkitekten och formgivaren Alvar Aalto. Bland dessa byggnader kan bland annat nämnas Kulttuuritalo och Finlandiahuset vilka båda används som konsertsalar.

Restauranger och shopping

Finland har - handen på hjärtat - inte varit känt ute i världen för sin gastronomi, fram tills nu vill säga. Framför allt i Helsingfors har det emellertid hänt mycket på den fronten på senare år och staden har nu ett mycket mångsidigt urval av restauranger med både lokal och internationell mat på menyerna. Här finns i och för sig en hel del av de välkända "fastfood" kedjorna men vår uppmaning är att du till större del fokuserar på de mycket mer spännande matmarknaderna och experimenterande bistros eller kanske till och med exklusiva gourmetrestauranger med Michelinstjärnor.

Några av Helsingfors mest innovativa matställen hittar du på det tidigare slakteriområdet (Teurastamo) som har förvandlats till en "lekplats" för unga nya restauratörer och konstnärer. Generellt kommer du upptäcka att det finska köket i jämförelse med det i resten av Norden har mindre rött kött på menyn. I Finland har man traditionellt sett ätit mer fisk och fjäderfä. Precis som i Sverige är finnarna glada för sitt kaffe och det finns massor av bra kaffebarer runt omkring i staden. Gör som de lokala och köp en god kanelsnäcka (korvapuusti) till ditt kaffe.

Det finns åtskilliga stora shoppingcenter i centrum där du hittar alla de kända märkesvarorna. Vill du ut och shoppa så är en billig resa till Helsingfors emellertid även ett utmärkt tillfälle för att utforska unika små vintage - eller designbutiker och affärer med konsthantverk som du inte kan hitta någon annan stans i världen.

Har du fortfarande ork kvar efter en dag fylld av sightseeing och god mat så finns det rikliga möjligheter att avsluta dagen på någon bar eller nattklubb. Nattlivet i Helsingfors har något för alla smaker och åldrar. De mest trendiga ställena hittar du i centrum samt i områdena Kamppi, Punavuori och Kallio.

Transport

Det går bra färjeförbindelser till Helsingfors från Stockholm men framför allt om du reser hit på en förlängd weekend så är nog flyg att föredra. Bokar du i god tid så finns det ofta bra möjligheter att hitta billiga flygbiljetter till resan. Flygbiljetterna hittar du lätt i vår sökmotor här på Solfaktor. Flygplatsen ligger i Vantaa, cirka 20 kilometer norr om huvudstadens centrum. Det går både tåg och bussförbindelser från flygplatsen in till Helsingfors.

Väl framme i Helsingfors är det lättaste sättet att ta sig runt i centrum med spårvagn. Resterande delar av staden täcks av ett bra nätverk av bussar. Det finns även metro så det går med andra ord mycket bra at ta sig runt med hjälp av allmänna transporter i Helsingfors. Mycket av tiden kommer du nog mest att gå runt till fots. Skulle behovet uppstå går det som regel lätt att stoppa en taxi.

Framför allt om du reser hit på sommaren kan en tur med färjan från centrum ut till fästningen Suomenlinna rekommenderas. Fästningen står med på UNESCO: s världsarvslista och är ett populärt utflyktsmål för en picknik både bland turister och lokalbefolkningen. Du har i Helsingfors på det hela taget en strålande utgångspunkt för att utforska mer av Finland som även bjuder på massor av små charmiga, mindre kuststäder och en storslagen natur.

Resor till Finland

Läs mer om Finland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Finland här

Hotell i Helsingfors

Populära hotell i Helsingfors

Finland, Helsingfors
8,0
Mycket bra
945 omdömen
  • Närmaste flygplats: 17 km
  • Avstånd till centrum: ca. 1.5 km
  • Internet/Wi-Fi
Finland, Helsingfors
8,8
Mycket bra
3583 omdömen
  • Närmaste flygplats: 20 km
  • Avstånd till centrum: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
Finland, Helsingfors
7,8
Bra
8581 omdömen
  • Närmaste flygplats: 20 km
  • Närmaste strand: ca. 2.7 km
  • Internet/Wi-Fi