Resor till Torshamn

Torshamn utgör den perfekta basen för en resa till Färöarna. Huvudstaden som på färöiska skrivs Tórshavn bjuder dessutom i sig själv på många spännande upplevelser med museer, gallerier samt inte minst ögruppens bästa affärs- och restaurangliv.

Torshamn och Färöarna ligger lite för sig själv i den norra delen av Atlanten precis mitt mellan Island och Norge. Det är en liten ögrupp bestående av 18 öar av vulkaniskt ursprung som skiljs åt av smala sund och fjordar. Låt dig inte luras av Färöarnas på pappret ganska beskedliga storlek (bara något större än Öland) för här väntar dig några av Europas mest storslagna landskap och unika kulturupplevelser.

Synen av branta, gröna fjäll som reser sig ur den blåa Atlanten kommer gång på gång ta andan ur dig. Till detta kommer mötet med lokalbefolkningen och den spännande kulturen ute på landsbygden och inne i huvudstaden Torshamn.

Upplevelser i Torshamn

På Färöarna är det aldrig långt till havet. Torshamn är som namnet antyder också just en hamnstad som fortfarande är en viktig central punkt för livet i staden. Nere i hamnen ligger både lustbåtar, fiskebåtar och fraktfartyg så om du slår dig ner på ett av caféerna nära kajen så finns det alltid något att se på.

En kort promenad från hamnen tar dig till Torshamns gamla idylliska stadsdel med sina smala gator och små stigar som slingrar sig mellan de svarta trähusen med gräsklädda tak. Här sammanträdde det färöiska parlamentet för första gången år 825 och regeringen använder sig fortfarande av en del av kvarterets byggnader.

Efter ditt besök i stadsdelen kan du vandra längre upp till Torshamns mest populära affärsgata, Niels Finsens gøta. Här hittar du utöver det lokala turistkontoret ett pärlband av intressanta specialbutiker där du helt säkert kan hitta någon unik souvenir.

En av de positiva effekterna av den ökade turismen på Färöarna är att antalet av bra matställen i Torshamn har ökat markant på senare år. Trots den färöiska huvudstadens beskedliga storlek kan du numera välja bland ett imponerande antal av restauranger, brasserier och caféer. Särskilt på helgerna är det en god idé att boka bord i förväg till din middag på kvällen.

Fredagar och lördagar ges det även goda möjligheter för en livlig kväll på stan när du reser till Torshamn. Nattlivet har liksom restaurangerna blommat upp något oerhört de senaste åren med både nattklubbar och trendiga barer.

Bästa tiden att resa

På grund av Golfströmmen som flyter förbi öarna så fryser havet aldrig till vid Färöarna och klimatet är milt med svala somrar och vintrar där snön sällan blir liggande länge. Det omgivande uppvärmda havet gör samtidigt att vädret är ganska oförutsägbart och nederbördsrikt. Nästan oavsett vilken tid på året du reser till Torshamn bör du ha kläder med dig för lite av varje. Här ges inga vädergarantier. Men just de tidvis dramatiska väderskiftningarna bidrar till att göra Torshamn och Färöarna till ett så fascinerande resmål.

De flesta reser till Torshamn på Färöarna under sommarsäsongen för att uppleva de långa dagarna (under juni och juli är det nästan ljust dygnet runt) och det är dessutom ett lite stabilare väder vilket gör det möjligt att använda huvudstaden som utgångspunktför besök på mer avlägset belägna öar. Sommarsäsongen är därför den period då öns turistindustri verkligen vaknar till liv. Under denna tid av året har du därför flera turer och utflykter från Torshamn att välja bland.

Även om nederbörden på Färöarna är fördelad över hela året är sommaren som regel torrare och med temperaturer runt 12-15 grader. Det är därför också den bästa årstiden för vandringsturer - framför allt om du inte är en erfaren vandrare.

Europas bäst bevarade hemlighet

Färöarna (på färöiska Føroyar) är ett gemensamt rike med Danmark. Den närmsta grannen är dock faktiskt Skottland - närmare bestämt Shetlandsöarna - som ligger omkring 300 kilometer från Färöarna. Färöarna har drygt 51 000 invånare varav omkring 22 000 bor i Torshamn (kommun). Även om detta gör Torshamn till en av världens minsta huvudstäder så är det en stad som har vuxit kraftigt. I början av förra århundradet hade Torshamn mindre än 1 000 invånare.

Tack vare sitt avsides läge förde man på Färöarna en lite undangömd tillvaro och levde huvudsakligen av fåruppfödning och lite kustfiske. Under 1900-talet genomgick emellertid Torshamn och Färöarna en våldsam utveckling och utgör idag ett modernt samhälle med en ekonomi som i huvudsak är baserad på fiskeexport.

Framför allt exporten av odlad lax har på några få år blivit en inbringande miljardindustri. Som jämförelse bidrar turismen än så länge mycket begränsat till ekonomin även om fler och fler resenärer på senare år har fått upp ögonen för den lilla ögruppen i Atlanten. Det är lätt att förstå varför Europas bäst bevarade hemlighet efter hand inte är så hemlig längre. En resa till Torshamn och Färöarna är en möjlighet till att få uppleva natur och kultur som troligtvis är olik allt annat du någonsin upplevt tidigare.

Något av det första du nog kommer lägga märke till vid din ankomst till Färöarna är den närmast totala avsaknaden av träd i landskapsbilden. Fjällsidorna är i stället täckta av en matta av grönt gräs som vittnar om en lång tradition av fåruppfödning. Det sägs att irländska munkar redan på 600-talet hade får med sig när de som de första bosatte sig på öarna. Idag går det runt omkring 70 000 får på Färöarna. Fåren har emellertid numera enbart en ringa ekonomisk betydelse men är för många av de lokala fortfarande en viktig del av kulturen.

Resor till Färöarna

Läs mer om Färöarna och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Färöarna här

Hotell i Torshamn

Populära hotell i Torshamn

Färöarna, Torshamn
7,7
Bra
454 omdömen
  • Närmaste flygplats: 46 km
  • Avstånd till centrum: ca. 200 m
  • Internet/Wi-Fi
Färöarna, Torshamn
9,1
Fantastiskt
875 omdömen
  • Närmaste flygplats: 45 km
  • Avstånd till centrum: ca. 1.5 km
  • Internet/Wi-Fi
Färöarna, Torshamn
8,9
Mycket bra
732 omdömen
  • Närmaste flygplats: 46 km
  • Avstånd till centrum: ca. 200 m
  • Internet/Wi-Fi