Resor till Färöarna

Det låter kanske som en banal fras men Färöarna är ett resmål som inte liknar något annat. De 18 vulkanöarna som utgör Färöarna reser sig dramatiskt ur det mörkblåa havet långt ute i Atlanten. Här kan du uppleva ljudet av stillhet och andas frisk luft som på få andra platser på jorden. Landskapet ger ett rått och ofördärvat intryck på ett sätt som vi sällan upplever här hemma.

De otaliga fåren som springer omkring på de frodiga bergssluttningarna vittnar om Färöarnas historia som bondesamhälle. Idag är det emellertid bara några få procent av färöingarna som lever av lantbruk. Många av fåren du ser tillhör därför fritidslantbruk. Landets ekonomi vilar i långt högre grad på fisket runt öarna - inklusive den lönsamma laxuppfödningen. På senare år har man emellertid prioriterat att ge ekonomin fler ben att stå på, där ibland turismen.

I jämförelse med sin nordatlantiska granne Island har turismen på Färöarna dock ännu inte genomgått en lika explosiv utveckling. Kanske är det just därför som du fortfarande kan uppleva det behagliga, långsamma tempot och färöingarnas gästvänliga, tillbakalutade livsstil.

Populära sevärdheter

Det är framför allt för att uppleva den otroliga naturen och det fantastiska landskapet som de flesta numera reser till Färöarna. De branta klipporna som reser sig nästan i strid med naturen upp ur det djupblåa havet är olikt allt annat som de flesta av oss sett tidigare.

Den vackra naturen och det storslagna, gröna landskapet kan du utforska på vandringsturer, på hästrygg eller i båt. Trots den utmanande geografin gör en välfungerande infrastruktur på Färöarna att du lätt själv kan ta dig runt i hyrbil. Många av öarna är förbundna med tunnlar. Den nyaste och längsta av dessa tunnlar är Eysturoyartunnilin (Österötunneln) som förbinder de två största öarna Streymoy och huvudön där Thorshavn ligger. Eysturoyartunneln har till och med en rondell på halva vägen.

Oavsett vilken av de 18 öarna du besöker på din resa till Färöarna så finns det något att se och uppleva. I Thorshavn måste du naturligtvis gå en tur ut på den lilla landtungan Tinganes som delar hamnen i två delar och som rymmer den gamla stadsdelen med sina charmiga, svarttjärade trähus från 1800-talet. Huvudstaden är landets kulturella centrum. Här kan det till exempel rekommenderas att ta vägen förbi nationalmuseet med sin stora samling av färöisk bildkonst och bronsskulpturer.

Det väntar dig även spännande kulturella upplevelser ute i de många mindre samhällena på bygden. I Kirkjubøur som bara ligger en kvarts körning söder om huvudstaden kan du till exempel se Magnuskatedralen, Sankt Olav Kirke och kungsgården som räknas bland de största historiska sevärdheterna på Färöarna.

Under dina turer runt på öarna kommer du passera genom många trevliga byar men det kommer nog framför allt vara naturscenerierna som kommer göra störst intryck på dig. Du kommer få se brusande vattenfall och höga klippväggar som reser sig nästan lodrätt ur havet. Ute på Mykines som är den västligaste av öarna kan du till exempel uppleva ett rikt fågelliv som inkluderar den charmiga lunnefågeln (även kallad sjöpapegoja) och stora sulor.

Hem till en färöing

Det bor knappa 53 000 invånare på de 17 bebodda öarna. Förstahandsintrycket av färöingarna är ofta att de verkar lite reserverade och att de inte har så lätt att småprata med främlingar. Samtidigt är färöingen med all rätt stolt över sitt land och är ivriga att vis dess bästa sidor för besökande turister. Så när du själv har övervunnet den första osäkerheten kan det varmt rekommenderas att ta kontakt med de lokala - du vet aldrig om det kanske leder till en av resans största upplevelser. Man undervisar i danska i folkskolan från tidig ålder så språket är sällan något problem.

Det bästa sättet att komma nära inpå en ny kultur är att bli hembjuden till någon. Detta är något du kan bli på en resa till Färöarna eftersom man på de flesta av öarna har ett koncept kallat Heimablídni där du (mot betalning) kan njuta av en god lokal måltid hemma hos en färöing. På en del ställen kan du boka besöket genom att själv kontakta värdarna medan andra bokas genom den lokala turistbyrån som väl känner urvalet i området.

Det färöiska köket

Vid ett första ögonkast påminner det färöiska landskapet inte om något som kan skapa underlag för ett spännande kök. Sädesslag och grönsaker som inte är så lätt att odla i klimatet på Färöarna har därför traditionellt sett inte spelat någon viktig roll i köket på Färöarna. Här är det säsongsberoende fisk och skaldjur, lamm och rotfrukter som bildar grunden till maträtterna.

Nu för tiden när det är lättare att importera matvaror från utlandet så äter man på Färöarna i stort sett samma mat som i de övriga nordiska länderna. Söker du autentiska kulinariska upplevelser med för dig nya smaker så kan du garanterat få din önskan att gå i uppfyllelse på en resa till Färöarna.

Framför allt i Thorshavn finns det ett överskådligt men fint urval av restauranger och caféer. Det är emellertid inte särskilt många av dem som har de traditionella färöiska specialiteterna på menyn. Det finns emellertid ställen här och på andra platser på öarna där du kan smaka skærpekød och ræst (fermenterat och lufttorkad fisk och får). I Thorshavn har till exempel en av de nyaste restaurangerna, Ræst, just specialiserat sig på mat från det traditionella färöiska köket. Restaurangen hittar du nere vid hamnen i den gamla stadsdelen.

Vädret på Färöarna

Det händer att det är varma sommardagar på Färöarna (rekordet är 26 grader) men förvänta dig inte det. Den genomsnittliga sommartemperaturen är 13 grader medan den på vintern ligger på omkring 3 grader.

Under hela året är vädret mycket skiftande på Färöarna på grund av läget ute i Nordatlanten. Vädret kan därför skifta från strålande solsken till tät dimma, snö eller regn på några få minuter. Du kommer dessutom uppleva att även om det är solsken på den ena sidan av fjället så kan det mycket väl regna på den andra. Det är inte ovanligt med snö men klimatet är annars ganska milt så snön blir sällan liggande särskilt länge.

Går din resa till Färöarna bör du med andra ord packa så du har kläder till lite av varje när det gäller väder. Bra vatten- och vindtäta överdragskläder är ett måste om du vill utforska den fantastiska naturen.

Boka en billig resa till Färöarna nu!

Du kan åka båt eller flyga till Färöarna. Det är emellertid en lång båttur så de flesta föredrar att flyga vilket bara tar ett par timmar. Flygplatsen som ligger på ön Vágar har flera förbindelser i veckan med Stockholm, Göteborg och Umeå samt dagligen från Köpenhamn och Billund i Danmark. Det finns tunnelförbindelse från Vágar till Streymoy så det är lätt att ta sig vidare från flygplatsen till Thorshavn med buss eller i hyrbil.

I sökmotorn här på Solfaktor kan du lätt hitta de billigaste flygbiljetterna och kombinera dem med våra hotell. Bokar du en resa till Färöarna med både flyg och boende är du naturligtvis täckt av både paketreselagen och resegaranti.

Trevlig resa!

Hotell på Färöarna

Populära hotell på Färöarna

, Torshamn
  • Närmaste flygplats: 46 km
  • Avstånd till centrum: ca. 200 m
  • Internet/Wi-Fi
, Torshamn
  • Närmaste flygplats: 45 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
, Torshamn
  • Närmaste flygplats: 45 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang