Resor till Dominikanska Republiken

Det finns mycket att bli fascinerad av på den Dominikanska republiken. Den frodiga naturen, det rika djurlivet och de vackra stränderna. Priserna är låga och man får mycket för pengarna. Detta är ett av Karibiens mest prisvärda all inclusive-resmål.

Den Dominikanska republiken upptar omkring två tredjedelar av ön Hispaniola (Haiti upptar den andra delen) i Karibien. Efter Kuba är det den största av de karibiska öarna och landet är också relativt folkrikt med 10 miljoner invånare och en areal som är lite större än Danmark. En fjärdedel av invånarna bor i huvudstaden Santo Domingo.

Hispaniola blev först befolkat av sydamerikaner 5000 år f.kr och år 1492 upptäcktes den av Christofer Columbus som några år senare lät grundlägga huvudstaden Santo Domingo. Under åren har ön varit koloniserat av både Spanien och Frankrike och blev år 1699 delat mellan de två länderna varav den spanska delen höggs av och senare blev Dominikanska republiken.

Dominikanska republiken är en kuperad och bergig ö med en fascinerande natur, frodig och grön, med regnskogs-täckta kalkstensberg som mynnar ut i mangroveskog och självklart också fantastiska stränder. Djurlivet på ön är rikt och bland annat finns hela 32 endemiska fågelarter och under parningstiden från december till mars kan man ofta se de stora knölvalarna utanför landets kust. De enorma amerikanska krokodilerna finns också här men lyckligtvis bara i en av landets insjöar, väl övervakade.

Idag är Dominikanska republiken en mycket populär semesterö, känd för sina fantastiska stränder och en bra prisnivå jämfört med andra karibiska öar. De två största ingångsportarna för semesterresande är Puerto Plata och Punta Cana. Flyger man till Puerto Plata på öns nordkust kan man välja mellan semesterorter som Cabarete och Playa Dorada medan Punta Cana-halvön på östkusten bjuder på en av Karibiens bästa stränder, Bavaro-stranden. Gemensamt för dessa områden är att de flesta hotellen erbjuder all-inclusive då det är relativt lugnt och öde utanför hotellen. Vill man känna på lokallivet och äta på olika restauranger under semestern kan den trevliga fiskebyn Bayahibe vara ett trevligt alternativ, en timme från Punta Cana-flygplatsen.

Vem passar detta resmål för?

Utöver fantastiska stränder reser många hit för att uppleva det rika djurlivet, något man inte nödvändigtvis får på en del andra karibiska öar som är mer utbyggda. Resenärer som önskar en all inclusive-semester i Karibien till ett bra pris bör välja Dominikanska republiken. Stränderna är mycket barnvänliga och detta resmål är utmärkt för familjer. Semesterområdena här är hyfsat lugna och runt midnatt är det mesta dött, så om man är på jakt efter pulserande uteliv bör man överväga andra öar i samma område, t.ex. Jamaica eller kanske Cancun i Mexiko.

När är det bäst att resa hit?

Den bästa tiden att resa till Dominikanska republiken är från december till maj, men också på sommaren kan man ha tur och få mycket sol, utöver att hotellen ofta sänker priserna. Landet ligger innanför orkanbältet, någon som kan innebära oväder under perioden juni-november. Dock är oktober den mest regnfyllda månaden.

Resmål i Dominikanska Republiken

Populära hotell i Dominikanska Republiken

Dominikanska Republiken, Punta Cana
8,1
Mycket bra
185 omdömen
  • Närmaste flygplats: 22 km
  • Närmaste strand: ca. 2 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Dominikanska Republiken, Punta Cana
8,0
Mycket bra
990 omdömen
  • Närmaste flygplats: 20 km
  • Närmaste strand: ca. 3 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Dominikanska Republiken, Playa Bavaro
9,3
Fantastiskt
7596 omdömen
  • Närmaste flygplats: 20 km
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)