Resor till Själland

Danmarks största ö är som resmål utan tvekan mest känd för att Köpenhamn ligger här. Du kan tillbringa dagar med att utforska de många sevärdheterna, butikerna, restaurangerna och kulturlivet i den danska huvudstaden men Själland har även mycket annat att erbjuda.

Du kan till exempel följa "Whiskeybältet" norröver längs kusten till Helsingör för att besöka slottet Kronborg som runt omkring i världen mest är känt från Shakespeares Hamlet. Kronborgs slott är bara ett av tre ställen på Själland som UNESCO har utsett till världsarv. Är du historiskt intresserad så finns det ett långt pärlband av spännande destinationer runt omkring på ön som du absolut inte får missa på din resa till Själland.

Själland är inte större än att du från en fast bas, till exempel Köpenhamn, kan hinna runt till de flesta delarna av ön på en dagsutflykt. Det finns dock massor av underbara ställen där du gärna kommer vilja slå dig ner ett par dagar för att fördjupa dig i området. Ett sådant ställe skulle till exempel kunna vara ett strandhotell i Kalundborg där du ute på halvön Røsnæs kan spela på en 18-håls golfbana med vacker utsikt över havet eller så kan du besöka Danmarks största vingård.

Själland för hela familjen

Golf och vinprovning är nog saker som mest tilltalar de vuxna i familjen men det väntar även massor av stora upplevelser för barn på en billig resa till Själland. Dessa upplevelser finns inte enbart i Köpenhamn så som till exempel Tivoli, Experimentarium och Den Blå Planeten. Att ge sig ut på jakt efter de 6 bortglömda jättarna inbjuder till exempel till lek och fantasi för såväl stora som små. Dessa träskulpturer som föreställer stora troll har konstnären Thomas Dambo gömt på olika platser runt omkring i huvudstaden och förorterna. Har ni mer energi att göra er av med så är den stora utomhusklätterparken vid Camp Adventure nära Næstved ett perfekt ställe. Här måste ni bara bege er upp i "Skovtårnet" för at njuta av den fantastiska panoramautsikten.

Ett besök i domkyrkan i Roskilde, som även den står med på UNESCO: s världsarvslista, är en både lärorik och imponerande upplevelse för hela familjen. Besök också det fantastiska vikingaskeppsmuseet och blicka ännu längre tillbaka i den danska historian. Reser du med mindre barn som i hög grad själva vill delta i aktiviteter så bör ni även avsätta några timmar för att uppleva det närliggande "Sagnlandet Lejre" ett friluftsmuseum med bland annat en järnåldersby och med olika sorters djur samt verkstäder där föremål tillverkas så som på järnåldern. Familjer har även möjlighet att övernatta i byn och verkligen känna sig som järnåldersmänniskor.

Naturupplevelser och stränder

Själland har den största befolkningstätheten i Danmark och huvudstadsområdet är tre gånger så stort som landets näst största stad Aarhus. Är det stadsliv du söker har du med andra ord rikliga möjligheter till det. Även om Själland inte har några utsträckta vildmarker med höga berg och brusande älvar så som vi har i Sverige så kan du ändå ägna din semester här åt naturupplevelser.

I Store Dyrehave och Gribskov, som är den tredje platsen på UNESCO: s världsarvslista, kan du ta med dig hela familjen ut på picknick i det gröna eller ge dig ut och jogga en tur nära storstaden. Men visste du att du på en resa till Själland kan gå en tur i Danmarks finaste naturskogar och uppleva något av det närmaste en urskog som Danmark kan komma? Eller att ni kan bege er ut på upptäcktsfärd i Danmarks första naturpark – Naturpark Åmosen – som sträcker sig tvärs över mellersta Själland?

Sist men inte minst bör du även packa med badkläderna om du reser till Själland på sommaren. Stränderna här i östra Danmark är genomgående mycket barnvänliga med fin sand och ett lugnare vatten än det du får på Jyllands västkust. Nästan oberoende av var på Själland du bokar ditt hotell så är det aldrig långt till närmsta strand med Blå Flagg.

Resor till Danmark

Läs mer om Danmark och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Danmark här

Resmål i Själland

 • Köpenhamn
  81 hotell
  Restaurangiv och shopping i världsklass och en högre koncentration av familjevänliga attraktioner än någon annan dansk stad gör Köpenhamn till ett av Danmarks mest intressanta resmål. Här kan du till och med kombinera sightseeing med badturer.

Populära hotell i Själland

Danmark, Själland, Köpenhamn
8,6
Mycket bra
2137 omdömen
 • Närmaste flygplats: 10 km
 • Avstånd till centrum: ca. 450 m
 • Internet/Wi-Fi
Danmark, Själland, Köpenhamn
8,3
Mycket bra
2400 omdömen
 • Närmaste flygplats: 9 km
 • Närmaste strand: ca. 6 km
 • Internet/Wi-Fi
Danmark, Själland, Köpenhamn
8,8
Mycket bra
2263 omdömen
 • Närmaste flygplats: 9 km
 • Närmaste strand: ca. 2 km
 • Internet/Wi-Fi