Resor till Pissouri

Den charmiga lilla landsorten Pissouri ligger på Cyperns sydkust precis halvvägs mellan Limassol och Pafos. Läget uppe på backsluttningen gör att du på många ställen i Pissouri kan njuta av den vackra utsikten över landskapet ner mot det glittrande havet. Nere vid havet omkring 3 kilometer från själva byn ligger en bukt med en fin badstrand.

Stranden vid Pissouri består av sand och småstenar i alla de färger så badskor kan vara en god idé. Stranden har haft status som "Blå Flagg" strand sedan 1996 vilket vittnar om de bra faciliteterna som bland annat inkluderar livräddare under högsäsong. Här finns även uthyrning av utrustning för olika former av vattensporter för hela familjen. Har du bokat en av de billiga resorna till Pissouri så kan du därför njuta av det soliga medelhavsklimatet till fullo.

Blickar du ut mot öster nerifrån stranden så kan du se de ljusa branta sluttningarna på Capo Aspro. Detta kustberg ger både lä åt bukten och erbjuder vackra utsikter ner längs kusten. Även om här finns en del upptrampade stigar är det inget ställe man bör ge sig upp på med barn eller om man själv känner sig lite ostadig på benen. Håll dig ordentligt fast i klippkanten!

Restaurangliv

Nere nära den fina stranden finns ett ganska bra urval av tavernor och restauranger och du kan även köpa de flesta förnödenheterna i den lilla supermarketen. Uppe i själva Pissouri finns det tillräckligt med matställen för att du ska kunna prova ett nytt ställe varje kväll. På en resa till denna lilla stad har du med andra ord goda möjligheter att prova traditionella cypriotiska rätter men även många andra favoriter från det klassiska medelhavsköket. Det finns dessutom en handfull barer i den lilla staden där du kan avsluta dagen med ett par cocktails.

Räknar man med de utlänningar som mer eller mindre slagit sig ner här permanent så har Pissouri omkring 1400 fasta invånare. Det är med andra ord inte någon stor stad men tillräckligt stor för att här ska vara liv och rörelse året runt. I takt med den ökande turismen på senare år har det byggts nya hotell och semesterlägenheter i området.

Den behagligt tillbakalutade landsortsatmosfären har trots byggandet förblivit intakt. Oavsett om du reser ensam, med barn eller som par så inbjuder Pissouri därför till att "dra ur kontakten" och varva ner från den hektiska vardagen där hemma. Har du hyrt en bil till semestern vilket helt klart rekommenderas så har du flera andra inbjudande stränder inom nära räckvidd.

Utflykter

På utflykter kan du utöver de andra härliga stränderna längs kusten även utforska några av Cyperns många spännande sevärdheter. Kör du österut mot Limassol kommer du efter omkring 25 kilometer till exempel till det arkeologiska området Kourion, ett av de mest imponerande i sitt slag på hela ön. Kourion var ett viktigt stadscentrum under antiken. Idag kan du här gå på upptäcktsfärd i ett stort komplex av romerska och bysantinska ruiner och där du lätt kan föreställa dig den gamla storhetstiden.

Det ligger för övrigt en fin strand ganska nära ruinerna så det är som gjort för att kombinera sightseeing med bad.

Resor till Cypern

Läs mer om Cypern och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Cypern här

Hotell i Pissouri