Resor till Kalopanayiotis

Kalopanayiotis är den första byn du stöter på längs vägen upp till den alltid lika gröna Marathasa-dalen på de nordliga sluttningarna av bergskedjan Troodos. Detta är Cyperns mest bergiga område och tillika ett av de mest natursköna. Själva byn betraktas av många som en av öns vackraste och den är onekligen väldigt charmerande med sina rustika stenhus och sina kullerstensgator.

Kalopanayiotis anlades redan på 1000-talet och man får här också nästan en känsla av att befinna sig i ett levande museum. Många av den lilla stadens gamla hus som är byggda i traditionell stil har inte särskilt överraskande förklarats som bevarandevärda av myndigheterna. Med ekonomiskt stöd från EU har man gradvis renoverat och rustat upp husen och därmed gett byn nytt liv som ett attraktivt resmål. På en resa till Kalopanayiotis får du en helt annan upplevelse av Cypern än om du slår dig ner i någon av de moderna badorterna längs kusten.

Tack vare den noggranna renoveringen så känns byn mycket välhållen och den ursprungliga stämningen har förblivit intakt. Du behöver för den skull inte kompromissa med komforten på en resa till Kalopanayiotis. Faktiskt har den lilla staden blivit känd som en av de mest populära spa-destinationerna på Cypern. Den lokala varma källan har använts som kurbad ända sedan antikens dagar. Även om du inte skämmer bort dig själv och din kropp med ett kurbad så kommer du automatiskt varva ner från den hektiska vardagens stress på en resa till Kalopanayiotis.

Sevärdheter och upplevelser

På den östra sidan av floden Setrachos mitt emot den gamla stadskärnan ligger klostret Saint John Lampadistes. Detta kloster tillsammans med åtta andra kapell i bergskedjan Troodos står upptagna på UNESCO: s världsarvslista. Det bor i och för sig inte längre några munkar i klostret här i Kalopanayiotis men det är ändå väl värt ett besök.

Utöver semesterbostäder och hotell rymmer de gamla byggnaderna i Kalopanayiotis även en handfull restauranger, vinbarer samt en butik med lokala delikatesser. I princip kan du därför tillbringa hela din semester i denna lilla oas till bergsby om du skulle vilja. De flesta som reser hit använder emellertid den lilla staden som bas för olika utflykter. De omkringliggande bergen erbjuder otaliga möjligheter till spännande vandringsturer med fantastiska utsikter.

Även om det kräver lite långsammare körning bland bergen kan det varmt rekommenderas att göra lite längre utflykter till bergskedjans övriga byar och sevärdheter. Lägg därtill den delade huvudstaden Nicosia med både en turkisk och en grekisk stadsdel som bara ligger ungefär en timmes körning från Kalopanayiotis. Denna stad är ett givet mål för en dagsutflykt som både ger dig tid till sightseeing och utforskande av stadens många småbutiker, caféer och tavernor. Ta eventuellt även en tur genom FN: s ingenmansland till den nordliga, turkiska sidan av staden.

Det är omkring 112 kilometer (cirka 1½ timme med bil) från flygplatsen i Larnaca till Kalopanayiotis. Du kan också välja att boka din resa med flyg till den internationella flygplatsen vid Pafos men körtiden blir ungefär den samma eftersom det blir mer bergskörning därifrån.

Resor till Cypern

Läs mer om Cypern och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Cypern här

Hotell i Kalopanayiotis