Resor till Cuba

Kuba är en gigantisk ö, från Pinar del Rio i väst till Baracoa i öst är det hela 1165 kilometer att köra. Kuba bjuder på exotiska stränder, salsa, karibisk livsglädje och gästfria människor. Men allt är inte bara frid och fröjd: landet är fattigt och även om man är på god väg med att göra stora samhällsförändringar är det ännu långt kvar. Men som turist får du mycket att upptäcka och ta in och de flesta kommer hem från Kuba med många fina upplevelser i bagaget. De flesta väljer en strandsemester i Varadero och kombinerar stranden med att uppleva Havanna.

När du landar i Havanna åker du genast tillbaka en bit i tiden. Många av husen kunde behöva en uppfräschning och bilparken är en blandning av ryska Ladas från 80-talet och amerikanska 50-talsbilar från före revolutionen år 1959. Men det kommer nu pengar in i Kuba och speciellt i stadens äldsta kvarter, La Habana Vieja, sker det nu stora förändringar med nya restauranger och butiker och inte minst barer, och det finns verkligen många på Kuba. En Cuba Libre eller en iskall Buccanero-öl är aldrig långt bort. I Havanna ska du också uppleva folklivet, spatsera längs gågatan Obispo, kanske se revolutionsmuseet och gå en tur längs strandpromenaden Malecon. Du kan också vara med på någon av de färgstarka kvällsshowerna, med dansflickor, vackra kostymer och massor med musik.

Kuba har två olika slags valutor: CUC, som följer den amerikanska dollarn, samt kubanernas «egen» valuta Pesos. Som turist kommer du mest i kontakt med den första men det är inget som står i vägen från att använda Pesos. Ta hellre med euro än dollar, det ger bättre växlingskurs hos banken.

Semesterorten Varadero ligger några timmars bilfärd från Havanna. Här får du långa kritvita stränder, fina hotell och avslappning för pengarna.

Om du har gott om tid finns det många spännande städer i området att upptäcka på Kuba. Santiago de Cuba bjuder på Kubas kanske bästa karneval och är i övrigt en fin och trevlig stad. Väster om Havanna ligger området Vinales där en stor del av Kubas berömda tobak odlas. Längst österut ligger trevliga Bayamo, Guantanamo och Baracoa som bland annat har ett lokalt musikhus – Casa de la Trova. Kuba bjuder också på en lång rad exotiska öar som t.ex. Cayo Coco.

Vem passar detta resmål för?

Det krävs visum, resan är lång och avstånden på Kuba är stora. Du ska resa till Kuba för att få uppleva ett land som står någonstans mellan gamla tidens socialism och dagens moderna och högteknologiska samhälle. Du ska resa till Kuba för att uppleva människorna, musiken och de vackra stränderna.

När är det bäst att resa hit?

Vid Havanna och Varadero varierar temperaturerna från lite över 20 grader i januari till 30 grader i juli. De flesta skandinaver väljer att resa till Kuba på våren eller från oktober till december. Från juni till september finns det risk för kraftiga stormar och orkaner.

Resmål på Cuba