Resor till Aruba

Aruba är en liten ö i Karibien, bara 30 km norr om Venezuela. Aruba är ett tryggt och välutvecklat semesterresmål med några av Karibiens allra bästa stränder. Tack vare det utmärkta geografiska läget har Aruba ett behagligt klimat hela året om.

Aruba utgör tillsammans med Bonaire och Curaçao de så kallade ABC-öarna och blev koloniserat av Nederländerna redan år 1636. Aruba är idag under nederländskt styre. Ön är med sina 28 000 invånare en relativt liten ö och mäter cirka 30 kilometer från ände till ände och ön är endast 9 kilometer bred på den smalaste platsen. Aruba är känt för att ha några av de finaste stränderna i Karibien, med Eagle Beach och Palm Beach på västkusten som de två mest kända. Arubas östkust vetter mot Atlanten och har nästan uteslutande klippor.

På Aruba handlar det mesta om sol och bad. Det finns bra möjligheter för snorkling och dykning och för den aktiva erbjuds ett stort utbud av vattensporter. Vill man få upp pulsen kan man bestiga Arubas högsta punkt, Hooiberg (165 m.ö.h), en vulkanisk formation mitt på ön.

Till skillnad från många andra karibiska öar är kollektivtrafiken på Aruba både punktlig och pålitlig med frekventa bussavgångar. Hyrbil eller scooter kan vara ett trevligt sätt att upptäcka Aruba på egen hand, men det mesta som bör ses och besökas kan man göra på en dag.

De allra flesta som besöker Aruba väljer att bo på öns västra sida. I området Palm Beach finns butiker, restauranger, barer och nöjen och detta räknas som öns turistcentrum. Några kilometer söderut, vid Eagle Beach, är tempot lugnare och stranden mindre befolkad. Vill man resa in till Palm Beach går bussarna frekvent och turen tar inte många minuter.

Det finns bra shoppingmöjligheter på Aruba och i huvudstaden Oranjestad finns ett relativt nytt köpcentrum med många butiker i alla prisklasser.

Flygplatsen på Aruba har dagliga förbindelser med flera karibiska öar, till flera städer i USA samt till Amsterdam i Europa. Det är relativt enkelt att flyga till Aruba med KLM via Amsterdam.

 

Vem passar detta resmål för?

Aruba är en trygg och välutvecklad semesterö som passar bra för vuxna och par men också för familjer med barn. Nattlivet är begränsat, även om det förstås finns några diskotek och barer. Standarden på mat och dryck är hög och kranvattnet kan drickas utan problem. Aruba är en trevlig ö för förstagångsresenären till Karibien.

 

När är det bäst att resa hit?

Tack vare sitt geografiska läge har Aruba ett bra klimat under hela året. Aruba ligger utanför orkanbältet och har därför mycket mindre nederbörd än många andra karibiska resmål. Hit kan man resa under hela året! Januari-juli är en populär reseperiod men priserna är ofta ganska höga. Att resa i "lågsäsong", exempelvis i september eller oktober, gör att man kan spara bra med pengar men fortsatt få gott om sol.

Hotell på Aruba