Sök resa
Upptäck Madeira

Upptäck Madeira

Vad är Madeira?

Madeira är imponerande landskap, täta skogar, gröna vulkaniska berg, trädgårdar med blommor i regnbågens alla färger, smak av passionsfrukt samt dyk i den blåa Atlanten. Madeira är resmålet för dig som söker en vacker blå himmel och en skinande sol. Madeira är vänligheten och leendena, en fantastisk gästfrihet som inger lugn och trygghet. Ögruppen består av fyra mindre grupper: Madeira, Porto Santo, Desertas och Selvagens, men de sista två är naturreservat och obebodda.

På Madeira är det ett milt klimat med omkring  25º på sommaren och 17º på vintern med milda genomsnittstemperaturer och en måttlig fuktighet. Madeiras invånare vet också hur man firar och festar: Kom, drick en “poncha”, slappna av och njut till fullo av allt som händer på ön. Det är karneval i februari och mars och i april eller maj kommer den stora blomsterfestivalen och därefter Atlantfestivalen som markerar starten på sommaren på Madeira. Den består av en rad pyro-musikföreställningar som äger rum fyra lördagar i rad i juni. Glöm inte heller Madeiravin-festivalen i augusti och september

Hav och strand

Horisonten omkring Madeira innebär inte bara ett slut. Den skapar också en fantastisk upplevelse tillsammans med naturen, en möjlighet att få lära av Atlantens skönhet, ro, och styrka. På Madeira finns många olika stränder längs kusten med klart och friskt vatten som är perfekt för en avkopplande eftermiddag för att dyka i havet eller för att få lära känna naturen i sin helhet. Även om många av stränderna redan är besöksanpassade, konstruerade för att underlätta tillträde till havet, har andra haft en begränsad mänsklig påverkan och det är därför möjligt att lära känna “calhau”. “Calhaus” är den basalt-sten som man kan finna på de flesta av öns stränder och som är så karakteristisk för Madeira. Sådana speciella platser kräver ingen ytterligare förklaring, så njut av dem och se till att utforska dem. De naturliga swimmingpoolerna i Porto Moniz och Seixal är naturliga swimmingpooler med saltvatten, skapta av vulkaner där vattbet naturligt flyter in. De ligger på nordsidan av Madeira.

Natur

Det är i landskapets skönhet du finner några av Madeiras största turistattraktioner. Det är otroliga landskap som väcker känslor. Med ett så diversifierat och storslaget naturområde kan du välja en lugn och avkopplande aktivitet, alternativt få adrenalinet att pumpa med någon fysisk aktivitet. När du besöker Madeira kommer du känna att en vandringstur är mycket mer än en vanlig promenad. Det är en intensiv naturupplevelse. För att nå fram till de mest fantastiska och oväntade platser finns det inget bättre sätt än att gå till fots på vandringsleder längs med de lokala “levadas”. Över hela Madeira finns olika typer av vandringsleder. Några lättare som passar för nybörjare, och andra med högre svårighetsgrad. Det finns också över 2000 stigar på ön, som man också kan utforska på mountainbike.

Aktiviteter

För de som älskar att surfa och söker de stora vågorna ska man veta att Madeira erbjuder några av de bästa “spots” i världen. De säger många av de internationella surfarna som går så långt som att kalla ön för Atlantens Hawaii. Eller varför inte testa “stand up paddle”?Sporten kommer ursprungligen från Hawaii och utförs stående på en bräda med hjälp av en åra. Med ett djup på upp till 3000 meter är Madeiras kust hem för en mycket rik fauna som väntar på att utforskas. Här kan du ta en segeltur och förvänta dig många överraskningar, som till exempel att möta en val eller en vänlig grupp delfiner. Dykning och snorkling är andra möjligheter. Spelar du golf? På Madeira är klimatet golfvänligt från januari till december och det finns många fina banor.

Lite om huvudstaden Funchal

Funchal är huvudstad för ögruppen Madeira och ligger vid på Madeiras sydkust. Madeiras huvudstad är full av historia, kosmopolitism, kultur och nöjen och är öns stora turistcenter. Namnet kommer från “funcho”, en vild ört som fanns i stora mängder då ön befolkades. I formen av en amfiteater sträcker sig Funchals kommun längs en bergsida från havsnivån till Pico do Areeiro på 1818 meters höjd.

Gastronomi på Madeira

Madeiras gastronomi visar en enkel befolknings generösa och gästfria själ. Att förtära Madeira är att testa honungskakan, svärdfisken, blåmusslorna, brödet vid namn “bolo de caco”, de söta bananerna, tonfisken, den stekta majsen, grillspett på lagerbärkvistar, hemlagad couscous, vetesoppa…och så finns ju förstås Madeiravinet. Det kan serveras som aperitif eller som dessertvin. Med sin arom och enastående karaktär har Madeiravinet fått följare över hela världen. Det är en likör som har funnits i över 500 år och som framställs på sluttningar och vinkällare i Madeiras vinområde. Den som har smakat den vet vad vi pratar om. Har du det inte, se till att göra det!

Till Madeira från Stockholm

Madeira     nätter     Se mer
Madeira     nätter     Se mer

Till Madeira från Göteborg

Madeira     nätter     Se mer
Madeira     nätter     Se mer

Till Madeira från Köpenhamn

Madeira     nätter     Se mer
Madeira     nätter     Se mer

Ännu mer om Madeira

Saker att se och upptäcka på Madeira och Porto Santo

Mercado dos Lavradores är ett av kännetecknen för Madeira och ligger mitt i stans historiska centrum. Färgerna, aromerna och traditionen går samman för att möta och begeistra besökarna. Med en kombination av Art Deco och Modernism kan denna marknad erbjuda det bästa som finns och utbyts på ön. De friska och exotiska frukterna, de vackra blommorna, kött, fisk, grönsaker och regionala kryddor.

Det roliga kan ligga precis runt hörnet. Om du går upp på berget kan du lära känna en av de mest kända attraktionerna i Funchal, de traditionella och så typiska “korgvagnarna”. Dessa framställs för hand med flätor och trä och styrs och kontrolleras av tvp korrekt klädda vagnkörare. Med stor skicklighet och med tjocka gummisulor på sina stövlar bromsar de under en vild resa full av adrenalin och känslor.

Wellness: Finns det något trevligare än en vidunderlig massage eller terapi efter att ha vandrat i bergen längs de berömda “levadas”? Vad du än gör, ta god tid på dig för att koppla av och njuta en stund. Oftast hittar du spas på hotellen och de har utmärkta och moderna behandlingar. Terapeuterna och behandlingarna är mycket professionella och inte sällan hämtar de inspiration från öns naturliga element, som till exempel honung, Madeiravin och växtligheten.

Porto Santo: Om det finns platser som ser ut att ha skapats ur en dröm är det ingen tvekan om att Porto Santo är en av dem. Bara 50 km från Madeira ligger detta lilla paradis men en lång och vidunderlig sandstrand som sträcker sig praktiskt taget längs hela den sydliga kusten på denna fascinerande ö. En lugn och avslappnad miljö med beprövade terapeutiska egenskaper som väntar på att bli utforskad. Även om stranden är ex-libris har Porto Santo mycket annat att erbjuda. Att utforska Porto Santo är att dyka ner på en fantastisk plats. Det är att dyka ner i det klara varma vattnet med dess fina gyllene sand och slappna av och låta sig uppslukas i en känsla av välbefinnande. En strand med gyllene sand, 9 km lång och ett hav med klart och vackert vatten med en behaglig temperatur har gjort Porto Santo-stranden till ett paradisresmål. Den har även valts som “bästa sanddynsstrand” i tävlingen “sju vidunderliga platser – stränder i Portugal”.

Hälsan och välmåendet går hand i hand på stranden i Porto Santo vars sand har visat sig ha terapeutiska egenskaper, helt suverän för behandling av leder, ben och muskler, samtidigt som det är en utmärkt plats för att koppla av. Kvaliten på vattnet som omger denna ö är också mycket karakteristiskt. Det är känt för att åtgärda bristen på mineralsalter till följd av stress och trötthet och hjälper till att återupprätta nervsystemet.

Precis som på Madeira erbjuder Porto Santo både möjligheter att kunna koppla av och många möjligheter till aktiviteter. Vill du upptäcka omgivningarna erbjuder det friska klimatet många möjligheter att gå till fots, på cykel, i jeep eller till och med till häst. Om du föredrar att stanna vid havet kan du ta en lugn och avkopplande segeltur, där havet och det varma vattnet dessutom ger goda möjligheter till dykning.

För personer som har problem av artrit-relaterad, isiatrisk eller ortopedisk natur är Porto Santo med alla dess terapeutiska egenskaper och kvaliteter det ideala resmålet för en annorlunda typ av semester, för den som söker lugn och rekreation. Här är sanden och havsvattnet de viktigaste ingredienserna i behandlingen och terapin hos de lokala span och hälsocentren.