Sök resa
Storstadspärlor i öst

Storstadspärlor i öst

Funderar du på en weekendresa i höst? Om du gör ett vettigt val kan resan vara inom räckhåll, även för dig som inte har en så stor resbudget. Fler och fler svenskar får upp ögonen för Centraleuropa och pärlor som Budapest, Prag och Gdansk.

– Detta är städer som är enkelt att ta sig till, där prisnivån på både mat, dricka och aktiviteter är överkomlig, speciellt i jämförelse med städer som London, Paris och Barcelona, säger Ruth Elin Simonsen på Solfaktor.se.

Badfest i Budapest

Budapest är en spännande och vacker stad som bland annat är känd för alla sina kurbad. Redan år 1934 blev staden korad till Europas spastad, men badtraditionen har rötter som går tillbaka till romernas tid. Det finns över 100 varma källor och ett stort utbud av badhus, läckra spahotell och turkiska bad.

Det gör staden perfekt för en spahelg med väninnorna då spabehandlingarna ofta kostar en bråkdel mot vad du betalar hemma.

Den vackra floden Donau delar staden i två delar, Buda på ena sidan och Pest på andra sidan, därav stadens namn. På Buda-sidan finns den gamla stadsdelen med mysiga trånga gränder och kullerstensgator. I Pest ligger shoppingområdena med vackra breda affärsgator, museum och den vackra stadsoperan.

Det är billigt att äta och dricka i Budapest och du kan inte resa hem utan att ha testat den traditionella gulaschen och druckit ungerskt öl.

Vi rekommenderar också en kvällskrysning på Donau och ett besök på Gellerthöjden, Gellérthegy, där du har en fantastisk utsikt över hela staden.

Läs mer om Budapest

Prag – vackert och billigt

Den tjeckiska huvudstaden är en av Europas vackraste städer med spännande kultur, vackra historiska byggnader och många sevärdheter. I Prag finner du något för varje smak. Antingen om du gillar teater, konst och kultur, historia, uteliv, gastronomi eller shopping. Här finns något för alla, menar Ruth Elin Simonsen.

Ett av stadens landmärken är den över 600 år gamla Karlsbron. Den är stängd för biltrafik och ofta full med turister, gatuförsäljare och musikanter. Enligt Ruth Elin Simonsen är torget i gamla stan en av de vackraste i hela Europa, med arkitektur från många olika epoker. Här finner du också den astronomiska klockan, som är en av de mest populära attraktionerna i Prag,

Det är billigt att äta och dricka, speciellt om du beger dit lite utanför de största turistområdena. Fråga efter bra tips på hotellet och glöm inte att tjeckerna är kända för att brygga världens bästa öl. Den mest kända heter Pilsner Urquell och kostar runt en tia.

Läs mer om Prag

Gdansk – hansastad vid Östersjön

Det är inte alltid nödvändigt att resa långt för att få en upplevelserik långhelg. Det tar inte mer än strax över en timme att resa från den södra delen av Sverige till Gdansk.

Till skillnad från vad många kanske tror så är Gdansk en färgstark och mysig stad med Hansa-bebyggelse och utmärkta shoppingmöjligheter. Staden är perfekt för en romantisk weekend eller för en helg med vänniorna med spa och uteliv. Spapriserna är i många fall närmare hälften mot vad det kostar här hemma.

Grannstäderna Sopot och Gdynia är också värda ett besök. Sopot har en flera kilometer lång strand och i Gdynia hittar du flera stora shoppingcenter. Det är enkelt att resa mellan städerna med tåg eller taxi.

Läs mer om Gdansk

Prisexempel i oktober

Budapest     nätter     Se mer
Budapest     nätter     Se mer
Budapest     nätter     Se mer
Prag     nätter     Se mer
Prag     nätter     Se mer
Prag     nätter     Se mer
Gdansk     nätter     Se mer
Gdansk     nätter     Se mer
Gdansk     nätter     Se mer