Sök resa
Santorini - världens vackraste ö?

Santorini - världens vackraste ö?

Halvmåneformade Santorini (eller Thíra) är en av grekiska övärldens mest glttrande juveler. Faktiskt är det fråga om en liten ögrupp som består av själva Thíra, Thirassiá, Asproníssi, Palea och Nea Kaméni.

Öarna är resultatet av 20.000 års vulkanisk aktivitet, där vulkanen till sist kollapsade och bildade en enorm krater, som vi i dag kallar för kalderan. Den franske dykaren och äventyraren Jacques Cousteau letade efter den sjunkna staden Atlantis här vid Santorini.

Det är de branta kraterväggarna som ger öarna deras dramatiska utseende, och Santorini måste vara en av världens mest fotograferade öar!

I huvudstaden Fira är tempot högt, och om sommaren samlas här folk från världens alla hörn för att festa, njuta utsikten och livet. I Fira finns det ett stort utbud av butiker, restauranger och barer. Fira ligger högt upp, och om du orkar kan du gå de 600 trappstegen från hamnen, men det finns även en linbana för den som vill anlända mindre varm om kinderna.

Inte långt utanför Fira inåt landet ligger byn Imerovigli, som har en ännu mer spektakulär utsikt över den gamla vulkankratern där kryssningsfartygen ligger.

På den andra sidan av ön breder långa stränder ut sig med den karakteristiska svarta lavasanden, och speciellt Kamari är en populär destination för familjer. Längs denna del av kusten finns massor av restauranger, barer, butiker och hotell.

Santorini är en ö för livsnjutare, och speciellt många smekmånadsresor går hit. Man kan också bli gift här, men det kräver lite pappersarbete hemifrån.

Res till Santorini från Stockholm

Kamari     nätter     Se mer
Perissa     nätter     Se mer
Fira     nätter     Se mer

Res till Santorini från Göteborg

Kamari     nätter     Se mer
Perissa     nätter     Se mer
Fira     nätter     Se mer

Res till Santorini från Köpenhamn

Kamari     nätter     Se mer
Perissa     nätter     Se mer
Fira     nätter     Se mer

Mer om Santorini

Man äter gott på Santorini! Slå dig ner och fresta dina smaklökar med små cherrytomater som smakar av sol, världens kanske bästa auberginer, Santorinis goda bönsallader, stora mogna kapris och missa inte“hloró tyrí”, en lokalt producerad getost.

Och vad dricker man? Man gör bra viner på Santorini, och den vulkaniska jorden ger vinstockarna bra växtvillkor. Druvsorterna känner du nog inte igen:  Assyrtiko, Athyri, Aidani, Mantilaria och Mavrotragano är lokala druvor du kan smaka om du besöker en av öns vingårdar eller beställer in till din middag på en restaurang.Eller hur skulle det smaka med en vulkanöl? Den lätt explosiva smaken är resultatet av att man mixar in en blandning av grapefrukt-sylt med saft från citrusfrukter från grannön Naxos och tillsätter vatten rikt på mineraler och smaker från den vulkaniska underjorden. Till sist filtreras ölet genom ett filter gjort av lavasten. Skål.Det här får du inte missa på Santorini: 

Solnedgången sedd från Oia. Spektakulärt och bättre än på film.

Ett besök vid utgrävningarna vid Akrotiri. Akrotiri var en av Greklands mest betydande och rikaste städer under grekisk bronsålder (2000-1700 f.kr) och här kan man häpna över hur en grekiska stad kunde se ut för 3700 år sedan. Ett velutvecklat vägnät, kloaksystem, hur man hanterade sopor och levde i hus som kunde vara flera våningar höga.

Öns stränder. Inte så långt från Akrotiri hittar du öns kanske mest berömda strand: den röda stranden med imponerande röda klippor som bildar ett vackert och dramatiskt rött landskap. Du kan komma till den här stranden genom att gå ungefär 10 minuter från Akrotiri, eller genom att hoppa på en båt från Kamári, Akrotiri eller Perissa.

Vita stranden ligger inte så långt härifrån, et must att ha upplevt på Santorini. Svart sand, grå och vita stenar och vita klippor bildar en lätt otrolig kuliss. Andra stränder du också kan njuta ligger längs kusten vid Monólithos, Kamari och Perissa.