Sök resa
Gdansk Reseguide

Gdansk Reseguide

Gdansk är en stad av stor historisk betydelse. Efter återuppbyggnaden efter andra världskriget har den blivit en levande, cool och up-and-coming urban metropol, som behåller sin gamla charm samtidigt som den symboliserar det föränderliga ansiktet i 2000-talets Polen. En resa till Gdansk är idealisk för de som söker en weekend som utlovar kultur, charm och spänning.

gdansk seaside waterfront

Kultur i Gdansk

Gdansk förflutna är väldokumenterat i hela staden inklusive såväl dess roll i andra världskriget som innan. Den magnifika St Marys katedral sägs vara den största stående tegelkyrkan i världen. Blotta omfattningen av kyrkan är häpnadsväckande och den är i stånd till att ta emot svindlande 25.000 personer. Med två gigantiska gotiska torn, krönta av renässansspiror, är den en imponerande syn både inne och ute, ett fascinerande stycke arkitektur man inte får missa under en resa till Gdansk. Nere vid vattnet hittar du den imponerande kranen från 1500-talet som vid sin höjdpunkt kunde lyfta 2000kg och var den största kranen i det medeltida Europa. Det fascinerande Sjöhistoriska museet ligger granne med kranen. Den attraktiva Stora Kvarnen uppfördes 1350 av den Teutoniska orden och är en av de mest populära sevärdheterna i Gdansk, det var den största medeltida kvarnen i Europa och var i drift fram till 1945.

gdansk gate i kveldslys

Se och göra i Gdansk

Om du vill få en djupare inblick i Polens nyare historia samtidigt skall du se till att besöka monumentet för de Fallna Varvsarbetarna. Detta 42 meter höga monument är det första i en kommunistregim som rests för att minnas sina offer vilket gör det till en viktig symbol i den politiska utvecklingen i regionen. Enbart för sin enorma historiska betydelse kan ingen semester i Gdansk vara komplett utan ett besöka till Westerplatte. Det är en gräsbevuxen udde vid inloppet till hamnen. Westerplatte har den tvivelaktiga äran att vara den plats där de första skotten i andra världskriget avlossades. Idag tjänar platsen som en gripande påminnelse om hjältemodet hos Gdansks medborgare.

Gå ut i Gdansk

Gdansk är välkänt som en nattlivsdestination på uppgång. Spännande och omväxlande, det finns helt enkelt massor av barer och klubbar som passar nästan alla smaker, oavsett om det är progressive house eller jazz. Toppklubbarna har regelbundet stora internationella DJs som spelar så kontrollera deras webbplatser innan du beger dig ut.

Närliggande sevärdheter

13 km norr om Gdansk ligger den vackra badorten Sopot, en stor favorit bland lokalbefolkningen och turister. Stranden är lång, sandig och ren och från slutet av juni till början av september är vattentemperaturen behaglig. Under sommaren är hela orten ett non-stop beach party samtidigt som det finns ett bra utbud av restauranger, barer och klubbar. Det finns massor av fantastiska vattensporter att prova och det sägs att havet har läkande egenskaper!

Boka flyg till Gdansk här!

Boka hotell i Gdansk här!