Sök resa

Halkidiki och Parga - Greklands nya pärlor

Grekland är en av svenskarnas favoritdestinationer och varje sommar sätter sig tusentals svenskar på flyget för att njuta av sol och bad, mat och dryck, utflykter och naturupplevelser på någon av de många öarna. Grekland bjuder dessutom på historia, här fanns en av de gamla forntida civilisationerna som lämnat många spår efter sig och det finns mycket att upptäcka.

Denna sommar finns det resor till inte mindre än 40 grekiska öar från Skandinavien. De två kanske mest populära är Kreta och Rhodos som passar såväl för familjesemestern som för kompisgänget som vill ha aktiviteter och nöjen eller för de som bara vill ha lugn och ro för att ladda batterierna. Kort och gott, här finns något för alla.

Kreta är Greklands största ö och är belägen i den södra delen av landet, alldeles mittemellan det europeiska fastlandet och Afrika. Den västra delen brukar anses som den vackraste med många fina stränder. Ön är dessutom ett populärt resmål för de som gillar historia, här har det bott människor sedan år 3000 f.kr och det finns mycket att upptäcka.

Rhodos är en del av ögruppen Tolvöarna där det är den största och den mest populära ön. Här finns allt man kan önska, från ett intensivt nöjesliv till vackra stränder och små lugna byar på landsbygden. Det är inte svårt att förstå varför Rhodos är så populärt hos många.

Men det finns mycket annat att upptäcka. En kort båtresa från Rhodos finner man mysiga Symi. Ön går att besöka både över dagen eller för en längre vistelse. Ön kallas ofta för sagornas ö och här är det litet, mysigt och pittoreskt. Den hästsko-formade hamnen anses av många som den vackraste i landet.

Alla som besökt Grekland brukar hitta sina egna favoriter, lite beroende på smak och tycke. Kanske är Santorini ön för dig? Här finner du förstås vackra stränder och små mysiga byar men också en spektakulär bebyggelse, inte minst i städerna Thira och Oia där de traditionella vitkalkade husen sträcker sig nedför berget mot havet. Att beskåda detta vid solnedgång är en häftig upplevelse.

En annan ö som lockar många är Korfu som är en av de nordligaste öarna i det Joniska havet. Ön är ganska stor och här går det att hitta bekväma familjehotell med allt inkluderat samt bra shopping och trevligt uteliv, men det finns också en vacker landsbygd, lugna mysiga badvikar och vackra olivodlingar för den som vill komma bort från det traditionella turistlivet. Härifrån kan man också enkelt ta båten in till fastlandet.

Res till Grekland från Stockholm

Kreta     nätter     Se mer
Rhodos     nätter     Se mer
Santorini     nätter     Se mer
Korfu     nätter     Se mer
Halkidiki     nätter     Se mer
Parga     nätter     Se mer

Res till Grekland från Göteborg

Kreta     nätter     Se mer
Rhodos     nätter     Se mer
Santorini     nätter     Se mer
Korfu     nätter     Se mer
Halkidiki     nätter     Se mer
Parga     nätter     Se mer

Res till Grekland från Malmö

Chania     nätter     Se mer
Rhodos     nätter     Se mer
Santorini     nätter     Se mer
Korfu     nätter     Se mer
Halkidiki     nätter     Se mer
Parga     nätter     Se mer

Res till Grekland från Köpenhamn

Kreta     nätter     Se mer
Rhodos     nätter     Se mer
Santorini     nätter     Se mer
Korfu     nätter     Se mer
Halkidiki     nätter     Se mer
Parga     nätter     Se mer

Parga 490x200

Det grekiska fastlandet – för den som vill uppleva något annorlunda

Grekland är för många en önation med drygt 6000 öar av varierande storlek, det är därför lätt att glömma bort att det också finns ett stort fastland som är väl värt att upptäcka. Längst kusterna finns många spännande badorter där du enkelt kan kombinera sol och bad med trevliga utflykter i omgivningarna, eller varför inte i kombination med en dag med storstadsshopping.

Ett område som ökat stort i popularitet är Halkidiki, som ibland även skrivs som Chalkidiki eller Chalkidike. För att ta sig hit flyger man till Thessaloniki, Greklands andra största stad i den nordöstra delen av landet, och fortsätter sedan med bil eller buss till Halkidiki som är en halvö vid det Egeiska havet. Halkidikis halvö består av tre “fingrar”: Kassandra, Sithonia och Athos.

Kassandra är den mest populära halvön av de tre med vackra stränder och turkost vatten som passar perfekt för familjesemestern eller lata dagar vid stranden med partnern. Sithonia är något bergigare men också lite lugnare än Kassandra och lämpar sig därför utmärkt för den som söker en lugn semester. Den tredje halvön, Athos är en del av Unescos världsarvslista och består av inte mindre än 20 vackra kloster. Halvön är idag en autonom stat med vissa besöksrestriktioner men det finns delar som är öppna för allmänheten och inte minst kan man beskåda de vackra klostren med båt från sjösidan.

Halkidiki bjuder också på många naturupplevelser. Halvön passar perfekt för den som gillar att vandra och här finns även många vingårdar att besöka. Halkidiki är en av de mest populära resmålen när grekerna själva ska åka på semester och med så mycket samlat på samma plats är det inte svårt att förstå varför.

På den västra sidan av det grekiska fastlandet finner man en annan spännande plats som också växt i popularitet, mysiga Parga. Den lilla staden grundades på 1300-talet av venetianerna och här bor idag inte mycket mer än 2500 invånare. Många av hotellen är små och familjeägda vilket skapar en speciell atmosfär och eftersom staden inte är särskilt stor är det nära till det mesta. Men det finns också mycket att upptäcka.

Utanför staden finns flera små öar att besöka och det finns också flera stränder att spendera dagen på. Den mest populära, Valtos Beach, sträcker sig en kilometer längs med kusten och har dessutom många kaféer. Pargas omgivningar bjuder också på många spännande utflyktsmöjligheter med gammal arkitektur, ofta med inspiration från Italien, och en rad vackra naturupplevelser som också lämpar sig bra för vandring eller löpning. Parga är dessutom ett mekka för den restaurangfrälste, här finns många mysiga tavernor där man kan njuta av många härliga kvällar.