Sök resa
Grekiska turistkontoret - nordegeiska öarna

Grekiska turistkontoret - nordegeiska öarna

Lesbos – Greklands tredje största ö med 370 kilometer kust.

Bild: GNTO/D.Rozaki-Lesvos

Lesbos är bland annat känd för den unika förstenade skog med ett unikt lokalt ekosystem du hittar i området Sigri-Eressos-Antissa (naturpark sedan 1985) men också för sin goda ouzo och den fina olivoljan! Det var på Lesbos de antika poeterna och författarna Sappho och Alkaios levde för 2500 år sedan och ön har också fostrat en nobelpristagare i litteratur i modern tid: Odysseas Elytis.

Mytilini är Lesbos största stad och här bor ungefär 30.000 människor, staden är byggd på sju kullar och här vandrar du bland antika ruiner, byzantinska tempel, hus från 1700-talet, förläggningar för nyanlända flyktingar och allt som också utgör en modern grekisk stad.

Mat och dryck: du får inte lämna Lesbos utan att ha smakat på det goda hemmagjorda godiset, marmeladerna och de likörer som framställs på ön av de frukter som växer så generöst i det milda klimatet. Och missa inte honungen som doftar af timjan, blommor och pinje! På tallriken ligger ofta färsk fisk och skaldjur av högsta kvalitet.

Lesbos har över 1400 olika arter av träd, buskar och blommor, och förutom de härliga pinjeskogarna hittar du även ekar, kastanjer och olika slags tallar på ön – och massor av olivträd: det finns över 11 miljoner olivträd på Lesbos, så god olivolja är inte svårt att få tag på…

Limnos – Hephaestus ö 

Bild: GNTO/K.Vergas-Limnos, Myrina

Limnos ligger i den norra delen av de nordegeiska öarna och här får du en lugn och avslappnad semester – och vacker natur med bukter och vikar, långa stränder, vulkanlandskap, böljande backar och små byar inklämda där det finns plats. Och vem är den där Hephaestus? Jo han var en antik grekisk gud med elden som kännetecken, och kanske är det på grund av honom att slätterna med vulkanaska är så fruktbara på Limnos.

Limnos fina sanddyner hittar du på öns norra sida och det lokala namnet är Pachies Ammoudies, ett naturreservat där djur och växter genom de senaste tusentals åren har lärt sig överleva i sandens ständigt skiftande former.

Mat och vin: Man har gjort vin på Limnos sedan antikens dagar och Homeros nämner i Illiaden att de grekiska soldater som belägrade Troja drack det utsökta vinet från Limnos för att styrka sig. Man gör väldigt bra vitt vin på muscatdruvan och det dricker man gärna tillsammans med lokala ostarna kalathaki, kaskavali och melipasto. Man gör också en lokal variant på pasta av olika sädessorter, så om du ser rätterna flomari, trachanas eller aftoudia på menyn ska du skynda dig att beställa.

Om du vill kombinera din semester med lite spa tag bilen eller bussen till öns västra sida. 6 kilometer från Myrina ligger nämligen en naturlig varm källa vid foten av berget Profitis Ilias. Vattnet är alltid 42 grader varmt och är bra för stela leder men kan också drickas.

I augusti (11 och 12 augusti) kan du titta förbi festivalen Reborn, där det spelas elektronisk musik. Fest i dagarna två under bar himmel på stranden Akrotiri vid Moudros. www.rebornfestival.com

En trevlig utflykt från Limnos är att ta en båt ut till den lilla ön Agios Efstratios. Här får du fantastiska stränder, dramatiska kuster med grottor och vågor och massor av ekar att sitta under och njuta av utsikten. Ön är ett skyddat naturreservat.

Chios – Homeros, Hippokrates och Enopides ö

Bild: GNTO/G. Filippini-Chios-Didima Bay

Chios är den största ön i området, men nära ligger också öarna Psara, Antipsara och Oinousses.  På Chios kan du njuta av färska citrusfrukter, olivolja, fikon och gott vin, men förutom allt det gastronomiska är Chios känt för sina stolta maritima traditioner, och många av Greklands mest kända firmor inom shipping och sjöfart är grundade av familjer från Chios. Huvudstaden heter Chora.

Om du gillar natur kommer du älska Chios, och mångfalden av flora och fauna är enorm. En lokal buske du kommer stöta på är mastixbusken som man använder för att producera harts – busken är unik för Chios, och nästan 25 små byar har vuxit upp i de områden på öns södra sida där buskarna växer. Titta gärna förbi, det är pittoreskt och charmerande och om vi ska nämna bara en av byarna är det nog den lilla staden Pyrgi med sina fina hus.

Stränder på Chios: Ormos tou Lo ligger nära Chora och det gör även stranden Tagma. Om du vill ha lite action eller kanske windsurfa, testa stränderna Bella Vista eller Afanis Naftis (som betyder Den okända sjömannen). Om du åker till stranden Daskalopetra kommer du nära historien: det sägs att det var här Homeros undervisade sina lärjungar. Namnet “Daskalopetra” betyder för övrigt “stenen där man lär sig”.

Fler stränder: Kardamylla är en bra utgångspunkt för att besöka de fina stränderna Yossonas, Nágos och inte minst stranden Yaliskári med sitt fantastiska badvatten. Mavra Volia är den enda stranden med svart vulkansand, och här äter man bra på en av de små tavernor som ligger vid stranden. Gillar du vit sand bättre? Komi på öns södra sida är väldigt populär men barnfamiljer väljer ofta den lite lugnare stranden Karfas som ligger 5 kilometer från Kampos. Andra bra stränder är Elinta i nordväst och stränderna Limnia och Managros med sina många barer.

Samos- Pytagoras och Epikurus ö

Bild: GNTO/N. Kontos

Samos är en blanding av legender och naturlig skönhet. Matematikens fader Pytagoras föddes här och så även astronomen Aristachus och filosofen Epikuros.

Samos var redan för 4000 års sedan en viktig knutpunkt mellan de grekiska stadsstaterna och de stora kulturer som fanns på andra sidan Medelhavet i Egypten och det vi i dag kallar för Libanon, Syrien och Israel.

Samos har massor av natur att bjuda på, från vackra kuster till höga berg – två av dom heter Kerkis och Ambelos. De är så höga att det faller snö på topparna på vintern och på några ställen faller ett evigt regn, året runt. Naturen njuter du bäst på en lång promenad – gå exempelvis rutten längs Kerkisberget från Votsalakia och upp till en av topparna – Vigla. Här är du 1400 meter över havet och längs vägen har du säkert sett massor av fina blommor och växter, och du har sett rovfåglar jaga längs bergssidorna.

Gillar du äventyr? Hyr en mountainbike! Slå följe med de lokala våghalsar som träffas vid Potami – det ligger inte långt från stranden Potamos. Man kör mot Karlovassi, Konstantinos och Kokkari. Eller tag på fågelsafari vid sjön Glyfada. Här kan du se pelikaner, hägrar och inte minst rosa flamingo. När de stora fåglarna lyfter samtidigt i kvällssolen ska du ha kameran framme…fantastiska färger!

Gudinnan Hera kom också från Samos säger legenderna. Ett vittnesbörd om detta är templet i Heraion, som är den största tempelområdet i hela den antika världen. Här ligger bland annat resterna av det gigantiska Heratemplet som var 109 meter långt, 55 meter brett och 25 meter högt!

Samos är en modern ö där man har koll på stränderna och de är rena och välorganiserade. Några av de bästa heter Tsamados och Lemonakia, Votsalakia vid Marathocampos, Chryssi Ammos (“gyllene sand”) och vi ska inte glömma Psili Ammos (“fin sand”).

Mest fest och uteliv hittar du i städerna Vathy, Kokkari eller Pythagoreion. Lite lugnare och mer familjevänligt är det i Marathocampos, Kerveli och Mykali.

Om du gillar vin, besök vinfestivalen i Vathy i starten av augusti. Du köper ett glas och så är det fritt fram att fylla på så länge du vill och kan. Vatikanen hade för länge sedan en egen vinproduktion på Samos men nu låter man de lokala vinbönderna ta hand om produktionen – som fortfarande används av Vatikanen vid olika nattvarder och andra officiella arrangemang! Värt att nämna är att de vita viner som görs på muscatdruvan på Samos exporteras i stor stil till olika länder, och speciellt fransmännen importerar en hel del.

Festivaltips: Manolis Kalomoiri är en teaterfestival i den antika amifiteatern i Pythagoreion i augusti, och i Heraion brukar man varje år arrangera en rockfestival. Håll ögonen öppna – datumen varierar lite år för år.

Ikaria

Bild: GNTO/D.Rozaki-Ikaria

Det var här på Ikaria som Ikaros enligt sägnen ignorerade sin fars varningar, flög alldeles för nära solen och föll ner i havet när hans vingar smälte. Dagens Ikaria bjuder på vackra stränder, många arkeologiska utgrävningar, vacker natur och vackra monument (några av dem del i det europeiska nätverket Natura 2000). På Ikaria kan du också hitta många små trevliga byar, många varma källor, som varit del av öns liv sedan antiken, och en varierande flora och fauna. Om du har tur är du här under en av de många religiösa festivalerna eller sportarrangemangen.

Oinousses

Bild: GNTO Archive – Oinousses

Oinousses omfattar totalt nio öar mellan Chios och Cesmebukten i Turkiet. Besök gärna sjöfartsmuseet som berättar historien om öbornas långa och stola tradition som sjöfartsfolk. Hela Oinousses är en del av EUs Natura 2000, ett nätverk som beskyddar naturområden i EU.

Psara

Bild: GNTO Archive

Ön nämns redan i Odyssén men under namnet «Psyrie». Flera av de stora hjältarna i frihetskriget 1821-1832 härstammar från Psara, så ön blev en symbol för kampen för frihet. Under antiken var Psara en av Grekland mest inflytelsefulla önationer, tillsammans med Hydra och Spetses.

Antipsara

Antipsara är en del av ögruppen Psara som ligger 80 km väster om Chios. På sommaren fylls ön upp ordentligt med solsökande turister som njuter av de fina stränderna och det rena badvattnet. I augusti kommer många av pilgrimerna för att besöka kyrkan St John. Ön är också en del av Natura 2000 och står under särskilt beskydd. Speciellt de många olika fågelarterna är väl värda att beskådas.

Fournoi

Bild: GNTO Archive

Här finner du en mycket vacker natur och många väldoftande kryddsorter som timjan, salvia, mastik, hedemelbär, enbär, alruna och många andra spännande växter. Olivträd finns det också gott om. Munksälar, delfiner och sköldpaddor lever på många platser längs kusten och i havet.

Agios Efstratios

Bild: GNTO Archive

Välkommen till Agios Efstratios, en förhållandevis liten ö i den nordvästra delen av det Egeiska havet. Ön ligger mellan Limnos, Lesbos och Skyros. På grund av de många arkeologiska fynden och det vackra landskapet har ön fått utmärkelsen SCI, eller Site of Community Importance hos EU. Även här kan du njuta av ett rikt fågelliv, många av dem fridlysta.

Läs mer om Greklands nordegeiska öar hos visitgreece.com här