Sök resa
Grekiska turistkontoret - En annorlunda semester i Grekland

Grekiska turistkontoret - En annorlunda semester i Grekland

De allra flesta känner till Greklands fantastiska övärld med sol, bad, utflykter och båtluff, men färre känner till alla de andra sätt man kan uppleva Grekland på. Cykling, vandring, klättring, eller varför inte upptäcka den fantastiska undervattensvärlden denna gång?

Klättring i Grekland

Relationen mellan människan och naturen, bergen, sluttningarna och åkrarna är mycket djupa och i Grekland är denna relation en grundsten i landets historia, kultur och själ. Redan under antiken gav bergstopparna skydd och fungerade som utsiktsplats och en symbol för frihet. Idag finns det närmare 200 leder i 77 klättringsområden i Grekland med tydligt utmärkta startpunkter för varje.

Kalymnos är en liten ö som ligger i den sydöstra delen av de Dodekanesiska öarna, ofta känt som Tolvöarna. Här finner du bergsklättring och boulering under hela året. Speciellt i september kan du njuta av klättring i behagliga temperaturer och kombinera med simning i det varma vattnet.

Andra spännande klättringsdestinationer inkluderar Meteora, Kreta och Aten. Huvudstaden har 2000 klättringsleder, bland annat Parnitha och Penteli. Även Poleponessos erbjuder bra möjligheter för klättring, exempelvis Leonidio med drygt 1000 leder.

Ett dykäventyr i Grekland

Grekland är en av de nyaste destinationerna för de som gillar att dyka, och det är inte svårt att förstå varför. Kristallblått vatten, långa kuster, tusentals öar, 2000 utmärkta platser för dykning med fler än 230 dykcenter, 150 skeppsvrak, ett oräkneligt antal grottor, klart och relativt varmt vatten (ofta med mer än 30 meter sikt under ytan) gör Grekland till en unik dykdestination.

De stora geologiska förändringar som skett i Grekland och runt Medelhavet har i vissa fall gjort att hela bosättningar hamnat under ytan. Du kan upptäcka många gamla städer som sjunkit under havsytan runt Peloponnesos som Salanti i Argolida och Methoni.

Pavlopetri i Lakonien hittar du staden Voies, som nämndes av Pausanias i hans bok Lakonika, som nuförtiden vilar på havets botten. Staden räknas idag som världens äldsta sjunkna stad. Den sjönk på 300-talet som följd av en jordbävning.

Kreta är en av de viktigaste dykdestinationerna. Här möts två hav som erbjuder två helt olika upplevelser. Norra Sporaderna (Skiathos och Skopelos) är himmelriket för hängivna dykare. Här finns en fantasisk sjöbotten, vackra färger och kristallklart vatten. www.skiathos.gr och www.skopelos.gr

Vill man upptäcka några mindre öar rekommenderas Serifos, Milos, Kimolos och Sifnos. Även populära Santorini har en fantastisk undervattensvärld tack vare öns vulkaniska aktivitet.

Det Joniska havet är berömt för sin fascinerande undervattensvärld. Korfu, Zakynthos, Kefalonia och Lefkada är populära dykdestinationer. Mindre öar som Kastos, Arkoudi och Atokos är platser där dykare gärna möts.

Zakynthos
Zakynthos

Cykla i Grekland

Cykling kan utan tvekan vara en mycket trevlig upplevelse och ett annorlunda sätt att se eller uppleva en ny plats. Cykling ger också en känsla av frihet vilket har gjort att cykelsemestern har blivit lite av en egen resekultur. Grekland har en lång tradition av cykling och det finns drygt 80 cykelklubbar i landet. Cyklingen i Grekland kom igång på 1800-talet och redan i det första moderna Sommar-OS i Aten år 1896 vann just en grek guldmedalj i cykling.

Några cykelrutter är mycket krävande på grund av den ofta bergiga vegetationen, andra är lite lättare men fortfarande mycket vackra.

Till och med i Aten kan cyklister hitta interessanta cykelvägar, främst i Parnitha, Varibodi, Pentedli och Dionisos. Andra intressanta regioner i Grekland för cykling är Evia, Evrytania, Karytania, Arcadia, Mani, Parnassos och Nafpaktos.

Besöker du Kreta och vill upptäcka öns vackra landsbygd och rika historia är cykling i Rethymno ett spännande förslag. Upplev Rethymnos vackra natur med bland annat berget Mount Psiloreitis, lär käna de vackra stränderna, de gamla grottorna, de historiska klostren och de traditionella byarna.

Runt Grekland finner du tre EuroVelo Routes, ett system med 15 långdistans-cykelbanor som knyter samman hela den europeiska kontinenten.

Vandring i Grekland

Ett spännande sätt att uppleva Greklands stora variation av landskap, vikar samt ruiner från antika städer är genom vandring. Greklands öar och fastland är ett paradis för vandrare med ett oräknerligt antal vandringsleder. Upptäck det orörda Grekland genom vandringsleder med vilda blommor, lummiga sluttningar, antika fornlämningar och vattenkvarnar. Lär känna lokalbefolkningen, drick vin med dem och smaka den lokala maten i restauranger och tavernas. Du kan också hitta lokala guider som ger botaniska vandringsturer på öarna där de berättar om folksägner, historia, jordbruk och arkeologi.

Vandra i den grekiska övärlden
Vandra i den grekiska övärlden

På Kreta finns Samaria-klyftan som är den största och den vackraste klyftan i Chania och kanske i hela Europa och är anledningen till att den blivit internationellt känd och besöks av fler än 300.000 människor varje år. Klyftan har flera smala passager som kallas “portar” men den smallaste passagen “Järnporten” är 3 meter bred och 300 till 700 meter hög från båda sidor. Det finns många platser där du kan gå över klyftans flod på små träbroar.

Klyftan kan vanligtvis besökas från början på maj till slutet på oktober förutom vid mycket dåligt väder. För mer info om spännande aktivieteter på Kreta: www.incrediblecrete.gr

Några andra spännande vandrinsmöjligheter:

Kea: Ett vandringsparadis med vandringsleder på totalt 36 km. Kea ligger nära Aten (två timmar med buss eller färja).

Mount Olympus: Ett perfekt resmål för dig som önskar alternativa aktiviteter, från vandring till skärmflygning, kanotpaddling, forsränning, klättring, mountainbike-cykling och jeep safari.

Eptálofos – Delphi: Denna led är del av den internationella E4 vandringsleden och börjar vid Eptálofos. Den är mycket omtyckt då den passerar flera vackra platser vid Mount Parnassos och leder till de arkeologiska utgrävningarna vid Delphi.

Zagorohoria: 46 traditionella sten och skifferbyar erbjuder frisk bergsluft, sublima vyer och en myriad av legender. En gång i tiden var de endast sammankopplade via begsstigar och stenbroar, nu finns det asfalterade vägar, vissa med spektakulära kurvor.

Meteora: Det största och viktigaste klosterområdet i Grekland efter det i Mount Athos. De första spåren från deras historia är från 1200 f.kr. Bergsklostren har idag utsetts av UNESCO som en unik plats och ett kulturarv och är idag en av de viktigaste historiska och kulturella platserna i Grekland.

Pelion: Pelion-halvön ligger till öster och söder om Volos. Den består av ett dramatiskt bergsområde där den högsta punkten är Mount Pliassidi, 1651 meter hög.