Sök resa
Här är din guide till magiska Montenegro

Här är din guide till magiska Montenegro

Under de senaste åren har tiotusentals svenskar vallfärdat till Kroatien. Nu är det istället grannlandet Montenegro som börjat locka. Vi guidar dig till en av sommarens hetaste resmål.

På ett landområde strax större än Skåne och med en smal kustremsa vid Adriatiska havet, med höga berg och vackra sjöar, med en turkosblå kustlinje och med både små och stora stränder ligger Montenegro. Ett litet land som är den perfekta semesterdestination både för dig som önskar en avkopplande badsemester och för dig som söker nya semesterupplevelser. Här kan du ta ett morgondopp i havet, äta lunch vid en vacker sjö och vandra i bergsterrängen på eftermiddagen.

Dessutom erbjuder landet en rik historia med många välbevarade medeltidsstäder. Och så har Montenegro så klart härliga stränder, kristallklart vatten, god mat och en bra prisnivå. Landet blev självständigt så sent som år 2006 och här bor drygt 620 000 invånare.

Den bästa utgångspunkten för en semester i Montenegro är att flyga till kroatiska Dubrovnik och hyra bil. Härifrån är det nära till gränsövergången. Vidare söderut ligger de populära turistmålen på rad, alla med sina specialiteter och karaktärer.

Flygbiljetter Dubrovnik

Budva

Budva är lilla Montenegros mest besökta semesterstad. Här har det bott människor i över 2500 år och staden är den äldsta bosättningen vid Adriatiska havet. Kusten utanför Budva kallas ofta Budvas riviera och här finner du många av de vackraste stränderna i Montenegro.

Under sommarhalvåret präglas Budva av ett livligt folkliv, hög partystämning och ett stort utbud av aktiviteter bode på vattnet och på land. Den mest populära av de 35 stränderna i området är 1,5 km långa Slovenska Plaza. Här finns uteställen, restauranger och barer och strandpromenaden är platsen där allt händer.

Budva har också en annan lite lugnare sida. Den vackra gamla stadsdelen Start Grad bjuder på labyrinter av trånga gränder, charmerande torg och mysiga restauranger. Missa inte att gå upp på ringmuren för att njuta av den vackra utsikten.

I budva finns det hotell som passar både barnfamiljer och vuxna som reser utan barn.

Hotell i Budva här…

Becici

Becici ligger vackert vid en liten bukt med gångavstånd från Budva. Becici har en av de mest berömda och bästa stränderna i hela Montenegro. Strandlinjen sträcker sig över nästan två kilometer och är på sina platser hela 100 meter bred. I Becici finns många eleganta hotell och det mesta av aktiviteter finner man längs strandpromenaden. Becici är en lung och stilla plats som passar både för dig som reser med och utan barn.

Hotell i Becici här…

Montenegro- Sveti Stefan

Sveti Stefan

Sveti Stefan var tidigare en liten fiskeby på en tidvattensö. Idag finns här en av Montenegros flottaste och häftigaste lyxhotell, och bara hotellets gäster har tillträde. Om du inte har ekonomi för att övernatta kan du besöka en av de två offentliga stränder som ligger på varsin sida av bron som går ut till ön. Här kan du hyra solstolar och parasoll. Det går buss från Budva till Sveti Stefan och resan tar runt en halvtimme.

Hotell i Sveti Stefan här…

Kotor

Vackra Kotor ligger längst in i den spektakulära Kotor-bukten som är känd för att vara Europas sydligaste flod. Kotor finns med på UNESCOs världsarvslista och det största dragplåstret är fästningen från medeltiden som ligger längst upp på ett berg och bjuder på en imponerande utsikt.

Staden är full av traditioner och historia och kallas ofta Mini-Dubrovnik på grund av de massiva stadsmurarna och de trånga murhusen. Nedanför gamla stan ligger marinan där stora yachter och kryssningsfartyg lägger till med passagerare på dagsbesök. Kotor passar både för barnfamiljer och för dig som reser utan barn.

Hotell i Kotor här…

Montenegro – Perast

Perast

Några kilometer norr om Kotor ligger den sömniga men idylliska UNESCO-byn Perast. Byn består av en huvudgatan som går längs hamnen, några få kaféer och restauranger och en vacker gammal stadsdel. Här finner du också den omtalade kyrkan «Our Lady of The Rocks» som är bygd på en konstig ö utanför hamnen. Perast passar för dig som vill ha lite lugn och ro under semester och den rekommenderas att ha hyrbil för att ta sig hit.

Hotell i Perast här…

Petrovac

Petrovac är en lugn och charmerande fiskeby som ligger vackert mellan höga berg och grönklädda slätter. Småstaden har en vacker strandlinje mot Adriatiska havet och det är på stranden du bäst njuter av dina semesterdagar här. Här kan du sola och bada och det finns många restauranger vid strandpromenaden. Rätt utanför ligger två små klippöar du kan besöka genom att paddla dit med kajak. Petrovac passar väldigt bra för barnfamiljer och för dig som vill ha en lugn och stilla semester. Om du vill ha mer liv och rörelse ligger Budva bara en halvtimme bort.

Hotell i Petrovac här…