Sök resa
De bästa resmålen på höstlovet

De bästa resmålen på höstlovet

Sommaren är långt ifrån slut på semesterorterna runt Medelhavet och även under höstlovet kan du få en sista smak av sommaren innan vintern tar sitt grepp även om södra Europa. Här ser du de mest solsäkra resmålen.

I oktober är sommaren över på många håll i Europa men chanserna för varma, solfyllda dagar är större ju längre söderut du reser. Kreta och Cypern är bra exempel på platser där det forfarande är varmt och soligt i oktober. Och även om Mallorca ligger lite längre norrut har den populära ön en snittemperatur på 23 grader i oktober. Mallorca är dessutom perfekt lite utanför högsäsong när många av turisterna har rest hem och det inte är lika trångt på stränderna och hotellen.

Cypern

– Cypern ligger långt österut i Medelhavet och här är vädret stabilt från tidig vår till långt in på hösten. Det sägs att ön har 340 soldagar om året, berättar Ruth Elin-Simonsen på Solfaktor.se

Några av de bästa resmålen för familjer ligger på östkusten. Fig Tree Bay är ett bra resmål för många småbarnsfamiljer och här finns det många hotell som är anpassade för barnfamiljer. Om du önskar närhet till ett större utbud av restauranger och shopping är Ayia Napa också ett bra val.

Fler och fler får också upp ögonen för vackra Paphos som ligger på Cyperns västkust, Här finns inte lika vackra stränder som på östkusten men staden är en mysig strandpromenad och ett stort utbud av restauranger och flera utmärkta hotell.

Genomsnittstemperaturer på Cypern i oktober
Dagstemperatur: 28
Soltimmar: 8

Temperatur i vattnet: 24

s mer om Cypern

kreta-oversiktsbilde

Kreta

– Medelhavets största ö är ett populärt resmål för nordiska turister under sommarhalvåret och tack vare läget i skärpunkten mellan medelhavsklimat och nordafrikanskt klimat varar säsongen en bra bit in på hösten, säger Thomas Engelstad på Sistaminuten.se

Längs hela nordsidan på ön ligger semesterorterna tätt med små och stora hotell. Agia Marina och Gerani är förstahandsval för många familjer som önskar en lugn semester med långgrunda och trevliga sandstränder. Om ni föredrar liv och rörelse på semestern är semesterorter som Platanias och Rethymnon perfekta resmål. För er som älskar genuin grekisk atmosfär är Agios Nikolaos på östkusten ett solklart val.

Genomsnittstemperaturer på Kreta i oktober
Dagstemperatur: 23
Soltimmar: 6

Temperatur i vattnet: 23

Läs mer om Kreta
mallorca-puerto-pollensa768x384

Mallorca

Den spanska semesterön är år efter år sommarens mest populära resmål för skandinaver och därför är det ett bra tips att åka hit lite utanför högsäsong, i alla fall om du vill slippa behöva slåss om solstolar och stå i långa restaurangköer.

– Det är mycket riktigt lägre temperaturer här än på Kreta och Cypern men med ett snitt på 23 grader i luften och 21 grader i vattnet i oktober är det som på en bra svensk sommar, säger Thomas Engelstad.

Barnfamiljer reser ofta till Alcudia medan Palma och badorterna i söder är ett naturligt val för vuxna utan barn. Om du inte har besökt den vackra västkusten har du mycket att se fram emot. 45 minuter från Palma hittar du bland annat den lilla badorten Puerto de Soller. Här är det lugnt och stilla men samtidigt finns ett bra utbud av barer, caféer och restauranger. Puerto de Soller passar bra för såväl barnfamiljer som för par som vill ha en lugn semester i natursköna omgivningar.

Genomsnittstemperaturer på Mallorca i oktober
Dagstemperatur: 23
Soltimmar: 9

Temperatur i vattnet: 21

Läs mer om Mallorca

 

Prisexempel i oktober

Cypern     nätter     Se mer
Cypern     nätter     Se mer
Cypern     nätter     Se mer
Kreta     nätter     Se mer
Kreta     nätter     Se mer
Kreta     nätter     Se mer
Mallorca     nätter     Se mer
Mallorca     nätter     Se mer
Mallorca     nätter     Se mer