Sök resa
Chania, Rethymnon, Heraklion och Lassithi

Chania, Rethymnon, Heraklion och Lassithi

Kreta är Greklands största ö. Här kan du gå bland uråldriga ruiner, bada på fantastiska stränder, gå på äventyr i landskapet och i bergen, och inte minst utforska öns alla kulinariska äventyr! Smaka på lokala rätter som dakos, kaltsounia och den goda myzithra-osten tillsammans med ett glas tsikoudia (kretentisk raki) eller ett gott lokalt vin. Kreta är stort, men låt oss titta närmare på fyra spännande områden: Chania, Rethymnon, Heraklion och Lassithi. Här får du alla tips du behöver!

Chania ligger på västra Kreta och är öns huvudstad. Här kan du bland annat släntra i den mysiga venetianska hamnen från 1400-talet, som byggdes för att försvara staden mot pirater. Chania är en urtrevlig stad med små tavernor, barer, restauranger och butiker i historiska kulisser. Du kommer se spår från de senaste 1000 åren i gatubilden.

Väster om Chania ligger badbyar som pärlor på rad med de imponerande “Vita bergen” i som kuliss; Agii Apostoli, Kato Daratso, Agia Marina, Platanias, Gerani. Stränderna är breda och långgrunda, och du behöver inte trängas.  Chania och kusten är en bra utgångspunkt för äventyr på västra Kreta. I närheten hittar du den spännande Samaria-ravinen, mäktiga bergsområden, små byar med doftande fruktträd, dramatiska kustvägar, kloster och små vikar där du kan hålla din egen, privata pick-nick.

Missa inte det här vid Chania:

Falassarna: 5 mil väster om Chania ligger denna magnifika strand med fin sand, kristallklart vatten, fantastisk solnedgång. En av Europas bästa stränder.
Elafonissi: 8 mil väster om Chania ligger denna magnifika halvö som ser ut som en ö, man kan gå ut till den genom en lagun, kantad av härliga stränder täckta av snäckskal.

Gramvoussa – Balos: Här vid ett venetianskt slott och i ett dramatiskt landskap kan du besöka stranden Balos, som man antingen seglar till från Kissamos eller kör till på en smal stig, helst med en jeep.

Läs om Rethymnon, Heraklion och Lassithi längre ner!

Res till Kreta från Stockholm

Chania     nätter     Se mer
Rethymnon     nätter     Se mer
Heraklion     nätter     Se mer
Lassithi     nätter     Se mer

Res till Kreta från Göteborg

Chania     nätter     Se mer
Rethymnon     nätter     Se mer
Heraklion     nätter     Se mer
Lassithi     nätter     Se mer

Res till Kreta från Malmö

Chania     nätter     Se mer
Rethymnon     nätter     Se mer
Heraklion     nätter     Se mer
Lassithi     nätter     Se mer

Res till Kreta från Köpenhamn

Chania     nätter     Se mer
Rethymnon     nätter     Se mer
Heraklion     nätter     Se mer
Lassithi     nätter     Se mer

Rethymnon, Heraklion och Lassithi

I Rethymnon har man allt på ett ställe, stad och bad, och längs med den långa strandpromenaden ligger mängder av uteserveringar, pubar och musikbarer. Det är en behaglig atmosfär i charmiga Rethymnon trots att staden är relativt stor.

Nere i den vackra fiskehamnen som har anor från 1200-talet, då venetianarna anlade den, är det ett myller av caféer och resturanger. Hamnen är mycket vacker med sina gamla fasader, och de färgglada båtarna som ligger och gungar i hamnbassängerna. I den gamla stadsdelen med dess trånga gränder ligger det många musikbarer, och här är det folkliv långt in på småtimmarna.

Stranden börjar mitt i Rethymnon och är kilometerlång med varierande sand, grovkorning och det förekommer även klappersten. Det finns parasoller och solstolar att hyra, och det finns en rad vattensporter att välja mellan. Längs med Rethymnon-kusten ligger det flera badorter såsom Adele, Platanes, Scaleta och Asteri.

Missa inte det här vid Rethymnon:

Den årliga festivalerna: Renässans-festivalen i augusti med massor av musik, teater och upptåg i teatern Erofili, och vin- och matfestivalen i starten av juli.
De fina stränderna: Preveli, Agios Pavlos, Schoinaria (perfekt för snorkling och dykning!), Triopetra och Plakias.

Utforska en av de spännande grottorna i området: Geráni, Simonélli, Melidóni, Moúgri Sissón eller Idéon Ándron-grottan, där legenden säger att guden Zeus växte upp.

 

Heraklion är Kretas huvudstad, med Kretas största hamn och flygplats. Här bor det ca 130 000 invånare, vilket utgör ca en fjärdedel av Kretas befolkning.

Är du intresserad av grekisk historia och vardagsliv så är Heraklion ett utmärkt val som utflyktsmål.

Missa inte det här vid Heraklion:

Knossos: Bara 6 kilometer från staden ligger världsattraktionen Knossos, ett minoiskt palats från grekisk bronsålder. Här frodades en unik och rik kultur för 3000 år sedan, med fantastiska fresker av människor som tydligen hade både tid och pengar till att bära vackra kläder, spela spel, utöva idrott och en religion som inkluderade dyrkning av tjurar. Ett måste att se på Kreta!

Matala: En 300 meter lång strand med härlig sand och med mystiska grottor karvade i den mjuka sandstenen. Vid Matala finns också många trevliga tavernor och restauranger.

 

Lassithi ligger på östra Kreta och är lugnt, inte så bergigt och med härlig natur. Elounda är den mest kända badorten, och här finns några av Kretas mest exklusiva hotell och sparesorts.

Missa inte det här vid Lassithi:

Ön Spinalonga, som man seglar till från Elounda. Ön är obebodd, men har husat en spetälskekoloni och ett fort från den turkiska tiden (1700-talet) på Kreta.

Stranden Vai: Ljuvlig strand med palmer och med härligt badvatten.

Några typiska rätter och lokal mat på Kreta:

Dakos: Ungefär som en italiensk bruschetta. En bit bröd, hackade färska tomater, fetaost, toppa med en oliv och olivolja, salt och peppar. Skjuts in i ugnen i 5 minuter!
Kaltsounia: Söta ugnsbakade degknyten med ägg, socker, citronsaft och kanel.
Myzithra: Ost gjord av getmjölk eller fårmjölk. Används ofta till pasta, eller som dessert med honung och frukt.
Tsikoudia: Ungefär som en italiensk grappa, det vill säga ett destillat på resterna av de pressade druvorna man använt till att göra vin. Kallas ofta raki på östra Kreta.